Interieur

Wil jij je badkamer mooi verlichten?

Een badkamer kan een moeilijk te verlichten ruimte zijn. Dat heeft niet zozeer te maken met de omvang van de ruimte, maar vooral omdat je vaak verschillende soorten licht nodig hebt. Als je ’s ochtends jezelf klaarmaakt voor de dag, dan heb je goed licht nodig om te zien hoe groot de schade van de nacht is. Kom je na een lange dag werken thuis en wil je even lekker ontspannen, dan is het fijn om dat in sfeervol licht te kunnen doen. Vandaar dat wij je hier graag een aantal tips geven over welke verlichting je het beste kunt kiezen. Zo krijg je niet alleen het beste licht, maar ook het meest veilige licht. 

Led spotjes zijn veel veiliger

Een goede manier om een ruimte te verlichten, zonder dat de lampen veel ruimte innemen, is led inbouwspots. Deze spotjes kunnen eenvoudig in je plafond worden ingebouwd en dat hoeft niet veel ruimte te kosten. Vaak is een paar centimeter al genoeg om een led spotje te installeren. De lampen hebben namelijk niet heel veel ruimte nodig om te ventileren omdat zij niet heet zullen worden. Traditionele gloeilampen gebruikten het overgrote deel van de energie voor hitte, maar een ledlamp zet slecht eens fractie van deze energie om in licht. Dat maakt deze lampen niet alleen veel energiezuiniger, maar ook veel veiliger. Het is bijna onmogelijk om brand te krijgen door je ledverlichting. Dat wil echter niet zeggen dat je geen risico’s meer loopt. Als je in de badkamer spotjes wilt installeren, dan moet je zorgen dat je de geschikte soort kiest.  

De juiste spotjes voor je badkamer

Als je met ledverlichting wilt gaan werken in je badkamer, dan moet je zorgen dat je de geschikte soort kiest. In de badkamer is het namelijk veel vochtiger dan in welke andere ruimte in je huis. Je moet daarom zorgen dat je met een inbouwspot IP65 gaat werken. Deze spot is geschikt om te gebruiken in een vochtige ruimte. De IP-waarde van een spotje geeft namelijk aan hoe goed deze bestand is tegen stof en vocht. Hoe hoger de IP-waarde, hoe veiliger deze is. Met een spotje met een IP-waarde van 65 weet je zeker dat je niet bang hoeft te zijn dat je kortsluiting krijgt wanneer er een forse spat water op terechtkomt. 

Tot slot: koop een dimmer!

Nu je eenmaal goede ledspotjes hebt voor je badkamer, is het tijd voor de kers op de taart: de dimmer. Als je zorgt dat je je spotjes kunt dimmen, dan heb je altijd het licht dat jij graag wilt. Zo kun je ’s ochtends de lampen vol aandraaien zodat je veel licht hebt, en ’s avonds zet je de verlichting wat zachter. Dit bespaart ook nog eens extra energie en dat is altijd prettig.

Gerelateerde artikelen

Back to top button