Interieur

Voordelen van het houden van Sansevieria planten in je huis

Wat is een Sansevieria?

De Sansevieria trifasciata is een veel voorkomende kamerplant en komt oorspronkelijk uit Azië en Afrika. Hij is te herkennen aan zijn groenblijvende zwaardvormige bladeren die rechtop groeien en bijna op kunstmatig blad lijken.

Sansevieria worden vaak als decoratie gebruikt omdat ze een lust voor het oog zijn, gemakkelijk te verzorgen zijn en weinig water nodig hebben om te overleven.

Voordelen van Sansevieria

De Sansevieria, ook wel schoonmoeder tong genoemd, is een veerkrachtige vetplant die overal tussen de 6 centimeter en enkele meters kan groeien.

Sansevieria zorgen niet alleen voor een beetje sfeer, maar hebben ook een aantal gezondheidsvoordelen:

 • Filteren van de binnenlucht
 • Verwijderen van giftige stoffen
 • Kan de geestelijke gezondheid bevorderen
 • Gemakkelijk te verzorgen
 • Effectief tegen allergieën
 • Kan de “energie” van een ruimte helpen verbeteren, volgens feng shui
 • Kan helpen bij kleine kwaaltjes.

1. Filtert de binnenlucht, zelfs ’s nachts

Net als andere vetplanten in huis helpen Sansevieria de lucht in huis te filteren. Het unieke aan deze plant is dat het een van de weinige planten is die ’s nachts kooldioxide (CO2) kan omzetten in zuurstof.

Deze kwaliteit maakt het een ideale plant voor slaapkamer decor, omdat het kan helpen bij het reguleren van een gezonde luchtstroom.

2. Verwijdert giftige stoffen

Sansevieria staan ook bekend om hun vermogen om giftige stoffen uit de lucht te verwijderen. In kleine bijdragen kunnen Sansevieria planten kankerverwekkende vervuilende stoffen absorberen, waaronder:

 • CO2
 • benzeen
 • formaldehyde
 • xyleen
 • trichloorethyleen
 • tolueen.

Met het vermogen om schadelijke gifstoffen te absorberen en te verwijderen, kunnen Sansevieria fungeren als een effectieve verdediging tegen allergieën in de lucht.

3. Mentale gezondheid

Hoewel de voordelen van kamerplanten op de geestelijke gezondheid nog steeds verder wetenschappelijk onderzoek rechtvaardigen, is het concept dat planten een positieve rol spelen goed ingeburgerd, volgens onderzoek uit 2018. Tuinbouwtherapie wordt zelfs gebruikt bij mentale gezondheidsbehandelingen, vanwege de therapeutische effecten.

Binnenplanten kunnen worden toegevoegd aan werkplekken, scholen en medische faciliteiten als een goedkope en risicoloze manier om deze omgevingen te verbeteren.

Voordelen van het houden van Sansevieria planten in je huis

4. Weinig onderhoud en gemakkelijk te verzorgen

De slangenplant is om vele redenen een veel voorkomende kamerplant. Eén daarvan is dat hij zo gemakkelijk te verzorgen is. “Sansevieria planten in potten komen op alle continenten voor,” legt NatureID botanicus Halina Shamshir uit. “Omdat ze weinig eisen stellen, worden ze vaak gekweekt op vensterbanken in huizen, appartementen en verschillende openbare gebouwen.”

Volgens Shamshur kunnen Sansevieria zowel schaduw als direct zonlicht, onderwater, tocht en droge lucht verdragen. Ze hoeven ook niet vaak verpot te worden en worden bijna nooit besmet.

5. Effectief tegen allergieën

Door zuurstof vrij te geven en vocht aan de lucht toe te voegen, kunnen Sansevieria helpen de impact van allergenen in de lucht, zoals stof en huidschilfers, te verminderen.

Aangezien een slechte luchtkwaliteit binnenshuis in verband wordt gebracht met veel gezondheidsproblemen zoals allergieën en astma, is dit een duidelijk voordeel.

Gerelateerde artikelen

Back to top button