Overig

De beste verzorgingstips over rozen in huis

De verzorging van rozen is gemakkelijker dan u denkt – iedereen kan ze met succes kweken. Plant uw rozen op een zonnige plaats met een goede afwatering. Bemest ze regelmatig voor indrukwekkende bloemen. Geef ze gelijkmatig water om de grond vochtig te houden. Snoei gevestigde rozenstruiken in het vroege voorjaar. Pas op voor ziekten zoals meeldauw of zwarte stip.

Als u bang was om met een rozentuin te beginnen, is de waarheid dat rozen niet moeilijker te verzorgen zijn dan andere bloeiende struiken. Volg deze tien essentiële regels om te leren hoe u rozen moet kweken:

1. Begin met de wortels

U kunt rozen bestellen die al in aarde zijn gepot of als slapende planten met blote wortel. Elk type heeft zijn voordelen:

Rozen zijn geweldig voor beginnende tuiniers omdat ze gemakkelijk te planten zijn en zich snel vestigen. Ze kunnen ook gedurende het hele groeiseizoen bij plaatselijke kwekerijen worden gekocht. Zo kunt u ze planten wanneer de klimaatomstandigheden ideaal zijn – bij voorkeur op een koele en bewolkte dag. 

Rozen met blote wortel: Een van de voordelen van rozen met blote wortel is de grotere keuze aan beschikbare variëteiten. Bovendien zijn ze voordelig en kunnen ze online worden besteld. In tegenstelling tot de rozen moeten de wortels van planten met blote wortel een nacht in water worden geweekt voordat ze worden geplant. Ook moeten de wortels de eerste maanden na het planten vochtig worden gehouden.

2. Kies uw rozen verstandig

Er zijn talrijke klassen rozen, van mini miniaturen tot grandi flora en van bodembedekkers tot klimrozen. Hoewel het verleidelijk kan zijn om uw rozentuin te vullen met een breed assortiment, zult u waarschijnlijk eindigen met een wanordelijk geheel en te veel planten voor de ruimte. Een paar goed gekozen soorten geven u meer voldoening dan tientallen niet op elkaar afgestemde planten die niet in harmonie werken.

3. Vind de juiste standplaats

Voor de beste bloemenpracht en de gezondste planten moeten rozenstruiken dagelijks zes tot acht uur zonlicht krijgen. Ze moeten ook worden geplant in goed gedraineerde grond die rijk is aan organisch materiaal. In een bijzonder warm klimaat doen rozen het het beste als ze beschermd worden tegen de hete middagzon. In koude klimaten kan het planten van een rozenstruik naast een hek of muur op het zuiden of westen helpen om vorstschade in de winter te minimaliseren. Kerstboeketten hebben bijvoorbeeld geen juiste standplaats nodig en kun je overal neerzetten.

4. Zorg voor de juiste timing

Rozen kunnen het beste in het voorjaar (na de laatste vorst) of in het najaar (minstens zes weken voor de gemiddelde eerste vorst) worden geplant. Vroeg genoeg in de herfst planten geeft de wortels genoeg tijd om zich te vestigen voordat de planten in de winter in rust gaan.

Rozen met blote wortel zijn meestal alleen in het vroege voorjaar verkrijgbaar en moeten snel na thuiskomst worden geplant. Rozen in potten geven u meer flexibiliteit in de planttijd.

Gerelateerde artikelen

Back to top button