Interieur

Het verschil tussen houten jaloezieën en shutters

Zoek je nieuwe raamdecoratie en heb je geen idee wat het verschil is tussen shutters en jaloezieën? Dan ben je vast niet de enige, want deze twee vormen van raambekleding worden vaak door elkaar gehaald. Ze bestaan namelijk allebei uit horizontale lamellen, waarmee de lichtinval geregeld kan worden door deze te openen en te sluiten. Toch zijn er een aantal verschillen waarmee je rekening moet houden, zodat je later niet voor teleurstellingen komt te staan.

Verschil 1: de bevestiging

De grootste verschillen tussen jaloezieën en shutters zitten hem in de bevestigingsmogelijkheden. (houten) jaloezieën hebben namelijk een bovenbak en de jaloezieën kunnen opgehaald worden. Shutters lijken juist meer op luiken, waarbij de lamellen altijd op hun plaats blijven en het frame in zijn geheel geopend of gesloten kan worden. Shutters kun je bijvoorbeeld goed gebruiken voor openslaande deuren, zodat er geen lamellenpakket in de deuropening hangt wanneer de deuren open zijn.

Verschil 2: de uitstraling

Niet alleen de bevestiging is anders, want ook op het gebied van uitstraling zijn er subtiele verschillen tussen houten jaloezieën en shutters. Bij shutters zijn de lamellen bijvoorbeeld met elkaar verbonden met een bedieningsstang, waarmee de lamellen geopend en gesloten kunnen worden. Daarnaast zijn de lamellen hierbij in een frame geplaatst. Bij jaloezieën hangen de lamellen los en zijn ze verbonden met behulp van ladderkoorden of ladderbanden. Hier is een aparte bediening van de lamellen aanwezig, die links of rechts van de lamellen is geplaatst.

De beste keuze in jouw situatie

Wat voor jou de beste keuze is, hangt volledig van de situatie af. Wil je een hoop spulletjes in de vensterbank zetten, dan zijn shutters vaak niet zo praktisch. Je moet dan namelijk de vensterbank leeghalen als je de shutters wilt openen. Bij naar binnendraaiende deuren is het juist vaak weer onmogelijk om jaloezieën te monteren, aangezien de deur dan tegen het lamellenpakket aan zou komen. Ben je op zoek naar slimme raambekleding? Dan is dit alleen mogelijk in het geval van jaloezieën.

Gerelateerde artikelen

Back to top button