Interieur

Geef je trap een nieuwe look met een eenvoudige renovatie

Je trap krijgt dagelijks veel te verduren. Even de was naar boven brengen, snel omkleden voordat je vertrekt naar dat uitje met je vrienden en dan heb je ook nog eens een paar kinderen die de ganse dag naar boven en beneden stormen. En dan wil het ook nog zo zijn dat iedereen precies dezelfde looplijn aanhoudt, waardoor bepaalde delen van de trap na een tijdje flink aangetast zijn, terwijl andere delen er nog best oké uitzien. Gelukkig kan je hier wat aan doen. Dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, als je weet wat je nodig hebt.

Wat heb ik nodig voor een traprenovatie?

Een traprenovatie is geen absoluut begrip. Je kan jouw trap namelijk om veel verschillende manieren van een frisse uitstraling voorzien. Een nieuw likje verf, halve maantjes, trapbekleding in de vorm van tapijt, volledig nieuwe trap(treden) of overzettreden. Welke vorm van renovatie het beste is voor jouw trap, hangt vooral af van de verwachtingen die jij hebt.

Een snelle touch up

Is de trap technisch gezien nog in goede staat en zijn het alleen de vlekken, lichte krasjes en misschien de kleur die een beetje een doorn in het oog vormen? Een nieuwe laag verf en wat opvulmiddel om de diepere krassen en beschadigingen weg te werken brengt je dan een heel eind. Je trap wordt er niet per se veel duurzamer van. De kans is dus groot dat je na een aantal jaar weer opnieuw aan de slag kunt. Ook zijn grote en diepere beschadigingen niet altijd even goed weg te werken en blijf je de meeste plekjes altijd zien, ook na het opnieuw verven van de trap.

Een duurzame trap

Wil je de trap vooral wat weerbaarder maken, zodat je niet iedere zoveel jaar bezig bent met het opknappen van je trap? Dan zijn er twee veelvoorkomende aanpakken. Met trapbekleding in de vorm van halve maantjes of volledige bekleding met tapijt zorg je ervoor dat het kale hout van de trap niet langer zichtbaar is. Bekleding is veel beter bestand tegen intensief gebruik en zal niet makkelijk beschadigd raken. Het is wel lastiger schoon te houden en hoewel het er verzorgd uit kan zien, is de bekleding wel een verzamelplek voor vuil. 

Een trap met een volledig nieuw uiterlijk

Ben je het uiterlijk van je trap beu, zijn de beschadigingen groot en wil je een oplossing die ervoor zorgt dat je de komende tien jaar niet meer naar je trap om hoeft te kijken? Dan is het aan te raden om je trap een flinke renovatie te geven. Je kan de huidige trap en alle delen gewoon laten staan. Door overzettreden over de bestaande treden te leggen verander je het aanzicht van de trap en geef je de treden een extra beschermlaag tegen het intensieve gebruik. Door sterk laminaat te gebruiken met een toplaag die wel tegen een stootje kan, ben je verzekerd van een trap die lang meegaat en mooi blijft. Bij CanDo vind je diverse oplossingen voor het renoveren van je trap.

Doe het zelf of laat het doen

Het renoveren van een trap met overzettreden is voor de gemiddelde doe-het-zelver geen grote uitdaging. Met de juiste tools, zoals een trapspin, zijn de hoeken en afmetingen van een draaiende trap goed te bepalen. Wil je dit toch liever overlaten aan een professional? Er zijn ook tal van opties om je trap te laten renoveren. Het kost je iets meer, maar het bespaart je ook weer wat werk en geeft je iets meer zekerheid dat het eindresultaat echt perfect wordt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button