Tuin

Hoe leg je kunstgras?

Steeds meer mensen ontdekken de voordelen die kunstgras kan bieden. Je ziet het dan ook in steeds meer tuinen. Kunstgras kopen betekent dat je heel het jaar door een fraaie, groenen grasmat hebt liggen. Ook als je kinderen hebt is kunstgras een aantrekkelijke optie. Vallen die op kunstgras, dan ervaren ze een veel zachtere landing dan wanneer ze op echt gras vallen.

Kunstgras leggen is niet zo moeilijk als je denkt

Kunstgras leggen is niet zo moeilijk als je wellicht denkt. Zorg in elk geval dat je de juiste materialen binnen handbereik hebt. Vergeet zeker niet om een hark, hamer, schep, wals, een trilstamper, kruiwagen, rechte balk, scherp stanleymes, werkhandschoenen en een bezem in de nabijheid hebt. Kies voor een bezem met harde haren. Zorg eveneens voor stabilisatiedoek, kunstgraslijm, kunstgrashaken en stratenmakerszand. Tijd om aan de slag te gaan.

Kwestie van inwateren en uitvlakken

Je schept eerst het oude gras weg. Nadien maak je de grond zo goed mogelijk glad en egaal. Dit kan met een hark. Stap twee is het aanbrengen van een zandbed. Nadat je geëgaliseerd hebt, breng je het zandbed aan. Kies voor een laag tussen de vijf en de tien centimeter. Het zandbed laat je vervolgens inwateren en uitvlakken. Hiervoor gebruik je een trilstamper of een wals. Zo leg je het zand in elk geval zeer stevig. Vervolgens leg je het onderdoek. Dit doek leg je op het zandbed. Je kunt eventueel het doek op de hoeken vastzetten met speciale kunstgrashaken.

Let op de vleug, de richting van de sprieten

Je kunt nu kunstgras leggen. Dit is een kwestie van uitrollen en de plooien recht trekken. Let daarbij op de vleug, dit is de richting waarin de sprieten staan. Je kunt nu de naden snijden. Is het oppervlak breder dan vier meter, dan krijg je altijd een naad. Let opnieuw goed op dat de vleug gelijk is. Je slaat het kunstgras nu terug en snijd van beide kanten een rand van tussen de twee en drie centimeter af, tussen de draden.

Passend snijden en de grasmat borstelen

Hoogste tijd om nu de naden vast te lijmen. Dit kun je doen door de kunstgrastape onder de naad te leggen. Vervolgens is het nog slechts een kwestie van het kunstgras passend snijden en het gras met een hamer vast te haken. Tenslotte borstel je het kunstgras. Je zorgt ervoor dat de mooie groene sprieten van het kunstgras mooi omhoog staan. Vervolgens zie je een fantastisch mooi grasveldje liggen!

Gerelateerde artikelen

Back to top button