Tuin

Een biologische bestrijding tegen bladluis

Dat is balen. Je hebt mooie planten maar ontdekt dat ze te kampen hebben met bladluis. Bladluis kun je op verschillende manieren bestrijden. De meest biologische wijze van bestrijden van bladluis is de inzet van larven van lieveheersbeestjes. Je plaatst er dan als het ware een stukje natuur bij en laat die gewoon zijn werk doen. Met de larven van lieveheersbeestjes is het zo gebeurd met de bladluizen. En het mooie is dat ze meteen hun werk doen als je ze uitzet op de planten en struiken.

Bomen worden ziek en kunnen zelfs sterven door het werk van bladluizen

Het is zaak bladluizen snel te bestrijden als je ze op planten signaleert. Deze bladluizen eten namelijk bladsappen van planten, bloemen, bomen en struiken. Bladluizen gaan door die bladsappen groeien. De luizen doen echter meer en scheiden aan de andere kant honingdauw uit. Dit goedje is allesbehalve goed voor de plant. Die worden er namelijk ziek van en kunnen in het ergste geval zelfs sterven. Bijkomend nadeel is dat wespen en mieren op honingdauw afkomen. En ook op deze ongenode gasten zit je niet te wachten.

Spaar het milieu en zet een biologische bestrijder in

Om plant en natuur te sparen, doe je er verstandig aan een biologisch en ecologisch middel in te zetten tegen bladluizen. En wat is dan beter dan het inzetten van de natuurlijke vijand van bladluizen; larven van lieveheersbeestjes. Als deze larven willen overleven, moeten ze bladluis eten. Daarmee heb je dus meteen de oplossing voor de plaag die bladluis heet. De larven doen plichtsgetrouw hun werk en ontsnappen is geen optie. De larven kunnen niet vliegen namelijk. Dit is dus dé manier van bladluis verwijderen.

Larven hebben geen inwerkperiode nodig en eten zich meteen kogelrond in bladluizen

Zet larve van lieveheersbeestjes op bomen, planten of struiken met bladluizen en ze gaan meteen voor je aan de slag; ze eten zich meteen rond in de beschikbare bladluizen. Op een dag eten de larven zeker 120 bladluizen. Een volwassen lieveheersbeestjes houden er na tachtig mee op. Op rozenstruiken zet je tussen de vijf en tien larven uit, als de struik beneden de 75 centimeter is. Is de struik groter, plaats dan gewoon tussen de 10 en 15.Heb je een moestuin, zet dan tussen de drie en de vijf larven per plant uit. De larven kun je prima online bestellen. Het is wel belangrijk om meteen nadat de larven geleverd worden ze uit te strooien over de door bladluis geteisterde gebieden. Verder hoef je niets te doen en voor je het weet is de bladluis verdwenen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button