Tuin

5x voordelen van het hebben van leibomen in je tuin

Het kiezen van de juiste bomen voor je tuinontwerp kan lastig zijn, vooral als je op zoek bent naar bomen die niet alleen mooi zijn, maar ook functioneel. Leibomen zijn een populaire keuze voor tuinontwerpers vanwege hun vele voordelen. In deze blog zullen we de voordelen van leibomen voor je tuinontwerp bespreken en waarom ze een goede keuze zijn voor je tuin.

Wat zijn leibomen?

Leibomen zijn bomen die in een specifieke vorm worden gekweekt door de takken langs een frame of hekwerk te leiden. Dit creëert een vlakke, afscheidingswand die zowel decoratief als functioneel kan worden. Leibomen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, van kleine struiken tot grote bomen.

Leibomen voor privacy

Een van de belangrijkste voordelen van leibomen is dat ze kunnen worden gebruikt als natuurlijk scherm om privacy te bieden in je tuin. Door hun afscheidende vorm bieden ze een uitstekende afscherming tegen inkijk van buren of voorbijrijdende voertuigen. Dit is vooral handig als je in een drukke buurt woont. Er zijn verschillende soorten leibomen die je kunt kiezen om privacy te creëren, zoals de haagbeuk, de wintergroene leiboom of de trompetboom.

Leibomen voor schaduw

Leibomen kunnen ook worden gebruikt als een effectieve manier om schaduw te creëren in je tuin. De vlakke vorm van de boom zorgt ervoor dat er een groot gebied in de schaduw ligt, wat ideaal is als je buiten wilt zitten en ontspannen op een warme dag. Ook hiervoor zijn verschillende soorten bomen te kiezen, zodat je je tuin kunt inrichten naar je eigen smaak.

Leibomen voor decoratie

Leibomen zijn ook erg decoratief en kunnen een prachtig kenmerk zijn in je tuinontwerp. Door hun unieke vorm voegen ze visuele interesse toe aan je tuin. Er zijn verschillende soorten leibomen die je kunt kiezen voor als decoratie, zoals de leiprunus, de leipeer of de leimagnolia. Je kunt leibomen ook combineren met andere planten en bloemen om een ​​mooie en kleurrijke tuin te creëren.

Leibomen voor een betere luchtkwaliteit

Naast de decoratieve en functionele voordelen van leibomen, dragen ze ook bij aan een betere luchtkwaliteit in je tuin. Door hun bladeren en takken filteren ze luchtverontreinigende stoffen, zoals stikstofdioxide en fijnstof, uit de lucht. Dit is vooral belangrijk als je in een stad woont, waar de luchtkwaliteit vaak slechter is dan in landelijke gebieden.

Als je van plan bent om zelf een leibomen frame aan te schaffen, is het belangrijk om de juiste maat te kiezen die past bij de grootte van je tuin. Een te groot frame kan er onnatuurlijk uitzien en een te klein frame biedt niet voldoende ondersteuning aan de bomen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button