InterieurKeukenKlussenOverigSlapen

Voor elke raam en deur een hor

Het vervelende van een zwoele zomeravond zijn muggen. Ondanks het feit dat je zorgt dat er geen bakjes met stilstaand water buiten staan, blijven ze komen. Buiten het gezoem kunnen de vrouwtjes muggen ook nog eens pijnlijk steken.

Insmeren tegen muggen

Voor buiten op het terras is er eigenlijk weinig tegen te doen. Insmeren met DEET voorkomt dat de steekmug jou aantrekkelijk vindt. Voor in de woning kun je insecten voorkomen door de ramen en deuren dicht te houden, maar je wilt ook graag de woning ventileren. Op warme dagen hou je overdag alles dicht en in de avond en nacht wil je de ramen open hebben.

Welke hor is geschikt?

Horren zijn de oplossing. Plaats bij ramen die je regelmatig opent passende horren. Horren zijn in soorten en maten verkrijgbaar voor elk raam of deur. Er zijn vaste en losse horren, plisséhordeuren, rolhordeuren en rolhorren. Vaste horren worden permanent op het kozijn of het raam geplaatst. Dit kan in de woning of buiten de woning. De bevestiging gebeurt met een scharnier. Een andere optie is een rolhor die bij niet gebruik opgerold wordt in een cassette. Het voordeel van een vaste hor is dat die ten alle tijden beschikbaar is. Insecten zijn er immers niet alleen in de zomer.

Maatwerk past perfect

Inzethorren zijn tijdelijke oplossingen. Je klikt de hor in het raamkozijn of de hor wordt met magneten vastgezet. Er zijn universele inzethorren, maar beter is om een inzethor op maat te kopen. Je bent dan zeker dat de hor perfect in het raamkozijn past. Voordeel is dat er niet geboord hoeft te worden in het kozijn of raam.

Verschillende hordeuren

Voor deuren zijn er rolhorren die uitgerold worden. Wordt de hor niet gebruikt dan wordt het opgerold in een cassette. Een plisséhordeur heeft een schuifsysteem wat als een harmonica werkt bij het openen en sluiten. In de praktijk is een plisséhor degelijker dan een rolhor. Een andere mogelijkheid is een vaste hordeur die met scharnieren wordt bevestigd als een tweede deur. Het meest eenvoudig zijn de gekleurde sliertjes.

Horren zijn tegenwoordig uitsluitend van aluminium of kunstof. Houten horren komen eigenlijk niet meer voor. Naast het normale insectengaas is er ook speciaal pollengaas wat veel fijnmaziger is.

Gerelateerde artikelen

Back to top button