Overig

Een huis verkopen aan een opkoper: is dat verstandig?

Overweeg jij om jouw woning te verkopen, misschien wel aan een opkoper? Er zijn genoeg mensen die zich weleens afvragen of het verstandig is. In dit artikel geven we daar antwoord op. Lees snel verder!

Zonder financieringsvoorbehoud

Jouw huis verkopen aan opkoper, het klinkt interessant. En dat is het in zekere zin ook, zeker als je kijkt naar de vele voordelen die aan het verkopen van een huis aan een opkoper kleven. Al is het alleen al omdat je zeker weet dat het bod van een opkoper altijd zonder financieringsvoorbehoud is. Dit is bij particuliere kopers die een bod uitbrengen op een woning meestal wel een heel ander verhaal. Zij zullen vrijwel altijd een bod uitbrengen onder voorbehoud van financiering. Er bestaat dan nog altijd de kans dat de verkoop uiteindelijk toch niet doorgaat, omdat de kopers hun financiering voor een bepaalde datum niet kunnen rondkrijgen. In het slechtste geval ben je dan alweer 8 weken verder. Bij een opkoper hoef je je over de financiering dus geen zorgen te maken. Dat kan toch wel als een voordeel gezien worden, toch?

Geen hoge makelaarskosten

Een ander groot voordeel is dat er geen makelaarskosten worden doorbelast. Het geld wat je hiermee bespaart kan vervolgens besteed worden aan andere zaken. Misschien kun je deze duizenden euro’s wel gebruiken voor het kopen van een nieuw huis. Een vastgoedadviseur kan je hierover adviseren, en eventueel ook jouw woning in de ‘stille verkoop’ aanbieden aan hun netwerk. 

Zijn er ook nadelen?

De Cruijffiaanse uitspraak ‘Elk nadeel heeft zijn voordeel’ kan ook andersom gelezen worden. Je krijgt bij het aanbieden van jouw woning aan een opkoper eigenlijk nooit te maken met biedingen boven de vraagprijs. Echter, als je jouw huis op de openbare markt verkoopt aan particuliere kopers in economisch goede tijden, dan kan het zomaar zijn dat meerdere mensen jouw woning willen bezichtigen. En, dat kan dus ook betekenen dat meerdere kopers een bod uitbrengen en uiteindelijk zelfs gaan overbieden!

Gerelateerde artikelen

Back to top button