Slapen

Online matrassen bestellen wel verstandig?

Hoe fijn is het je tijdens de hectiek van een slaapkamerverbouwing of verhuizing gemakkelijk en snel een nieuw matras kunt aanschaffen via internet. Je hoeft geen halve dag langs meubelboulevards te slenteren en hoeft niet te zeulen met een matras die net niet lekker in je auto past. Maar een matras kopen via internet, is dat eigenlijk wel slim? Je kunt immers je matras niet zien of uitproberen in de winkel en dus weet je vrijwel niks van een duur artikel dat je in huis gaat halen. Gelukkig kun je alsnog je matrassen veilig bestellen, want met wat nachten proefslapen kom je al een heel eind. Maar let op, de voorwaarden hiervoor zijn niet altijd even rooskleurig. Daarom lees je hier waar je op moet letten bij de online aanschaf van je matras.

De markt

We kunnen er niet omheen, tussen al die verschillende matrassen zie je soms door de bomen het bos niet meer, maar online kun je slechts beperkt algemeen advies inwinnen. Daar staat tegenover dat matrassen online vaak goedkoper zijn. Zit daar dan een addertje onder het gras? Niet per sé, want de online aanbieders kunnen besparen op een winkelpand, showroom, parkeerruimte en winkelpersoneel. Daar pluk jij dus mede de vruchten van. Om toch het verloren stukje service terug te winnen bieden veel webshops een proefperiode aan met (soms) gunstige voorwaarden. 

Matras uit een doosje

Sommige mensen vinden het zorgwekkend dat hun matras opgerold in een doos word bezorgd. Je hoeft echter niet bang te zijn dat dit de kwaliteit beïnvloedt, want de matrassen worden pas vlak voor verzending opgerold tijd opgerold omdat ze op die manier ruimtebesparend kunnen worden ingeladen. Na het uitpakken is het vaak een kwestie van een paar minuten (bij sommige traagschuim matrassen iets langer) tot het matras zijn originele vorm weer aanneemt.

Proefslapen

Hoewel proefslapen als voordeel wordt aangemerkt, heeft het ook een keerzijde op het gebied van duurzaamheid. Zo moet het matras, wanneer je hem niet wilt, een keer extra worden vervoerd en zit de aanbieder daarna met een afgedankt matras. Het is niet altijd duidelijk wat er precies met die matrassen gebeurt. Soms worden ze gerecylced of bijvoorbeeld goede doelen of hulpbehoevende ziekenhuizen geschonken. Maar soms blijkt dit ook een PR praatje. Er bestaan vermoedens dat bij enkele kleine aanbieders de matrassen worden opgefrist met textielspray om vervolgens zo naar een nieuwe klant verscheept te worden. 

Retourneren

Tot slot kunnen er natuurlijk kosten zijn verbonden aan het retourneren van je matras. In veel gevallen komt de fabrikant het matras ophalen tegen een schappelijk bedrag, maar niet zelfden moet je ook zelf opdraaien voor het regelen van het transport. Kijk dus goed naar de voorwaarden omtrent proefslapen en retourneren voor je online je slag slaat.

Gerelateerde artikelen

Back to top button