KlussenSchoonmaken

Houten vlonder schoonmaken

Het misstaat in geen enkele tuin, een houten vlonder. Met een vlonder weet je echter ook zeker dat ie vroeg of laat groen gaat uitslaan. Het is dus een aanwinst die je wel goed moet onderhouden, hetgeen in de praktijk betekent dat de vlonder schoongemaakt moet worden. Zorg in elk geval dat je de vlonder tenminste eens per jaar grondig reinigt. Vaak is dat wel voldoende.

Je ontkomt er simpelweg niet aan om de vlonder schoon te maken. Hout is een natuurlijk product en een zeer stijlvolle uitstraling voor elke tuin. Je hebt de vlonders in verschillende houtsoorten en doorgaans krijgt elke vlonder te maken met groene aanslag in de vorm van mos en algen. De schoonmaak van een vlonder staat altijd voor het grootste deel in het teken van het verwijderen van groene aanslag.

Houten vlonder schoonmaken met groene zeep

Je hoeft het beslist niet altijd in speciale middeltjes te zoeken als je de vlonder gaat reinigen. Vaak kun je prima uit de voeten met groene zeep, een 100 procent natuurlijk en ook zeer mild middel dat geen schade aan het milieu veroorzaakt. Zeker in combinatie met soda en water heb je een perfect middel om, de groene aanslag van de vlonder te halen. Onthoud goed dat de ideale verhouding vijf eetlepels groene zeep, vijf eetlepels soda en tien liter lauw of warm water is. Je brengt het aan, laat het even goed intrekken en spoelt af met heet water. Geheid dat de groene aanslag weg is.

Houten vlonder schoonmaken met azijn

Een ander probaat middel om de vlonders te reinigen is en blijft toch azijn. Nadeel is de geur, voordeel de gegarandeerde werking. Azijn is in vele opzichten ene wondermiddel. Het is overigens wel altijd verstandig de azijn te verdunnen. Op die manier voorkom je dat overtollig azijn de kans krijgt om schade aan de omliggende plantjes te veroorzaken. Wist je trouwens dat ook aardappelwater een goed middel is? Dan bedoelen we het water dat overblijft nadat je aardappels gekookt hebt. Dat water zit namelijk vol met zetmeel en daar hebben zeker algen een hardgrondige hekel aan.

Houten vlonder schoonmaken met soda

Ook soda wordt vaak genoemd als het reinigen van de vlonder ter sprake gebracht wordt. Op zich is dat een waarheid als een koe, mits je soda maar combineert met groene zeep en water. Het dan ontstane mengsel breng je aan op de vlonder. Vervolgens ga je schrobben met een weliswaar harde borstel, maar zeker niet meet een borstel van metaal. Een metalen borstel kan juist schade aanbrengen op de vlonder en juist die kleine beschadigingen zijn vaak al snel een plek waar je mossen en algen terug gaat vinden.

Groene aanslag verwijderen van houten vlonder

We noemden het net al even, het schrobben van de vlonder. Het is niet het meest leuke werk, en door de houding kun je pijn aan je rug gaan krijgen. Je zou in dat kader kunnen kiezen voor het gebruik van een hogedrukreiniger. Helemaal ideaal is dat echter ook niet. Gebruik je een dergelijk hulpmiddel, dan keert de groene aanslag vaak sneller terug. Kies je daarnaast voor een te harde straal, dan kan de vlonder beschadigd raken en geef je algen en mos opnieuw de kans zich snel weer in de vlonder te vestigen. Op die manier kan de vlonder zelfs een soort van broedplaats voor algen en mos worden. Gebruik je wel een hogedrukreiniger, kies dan niet voor de meest harde straal en gebruik lauw water. Zet de vlonder bovendien na afloop in de olie.

Houten terras reinigen

Wat voor de vlonder geldt, geldt in feite ook voor je houten terras. Gebruik aan de hand van de houtsoort ook nu groene zeep, soda of azijn en hanteer dezelfde verhouding van de producten. De werkwijze is eveneens identiek. Je gaat of schrobben, of je kiest voor de hogedrukreiniger, die je echter niet op de hardste stand inschakelt. Dit kan ook schade opleveren aan je houten terras namelijk. En dat is ook nu niet de bedoeling.

Bankirai schoonmaken

Zoals al gesteld, kunnen de vlonders en ook de terrasmeubels die je hebt van verschillende houtsoorten zijn. Een bijzondere houtsoort is wel bankirai. Het is een houtsoort die je niet heel erg vaak hoort, maar toch wordt er vaker gebruik van gemaakt als je zou denken. Bankirai reinig je in eerste instantie met een krachtreiniger, dit product laat je een kwartier intrekken. Vervolgens spoel je het af met water, De hardnekkige plekken behandel je na met een harde spons. Je kunt eventueel voor deze houtsoort nodig een ontgrijzer gebruiken en kiezen voor een nabehandeling met beits of olie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button