Schoonmaken

De cruciale rol van specialistische schoonmaak in de zorg

In de zorgsector is hygiëne erg belangrijk, je zou zelfs kunnen zeggen dat het van levensbelang is. Zowel de hygiëne van het personeel, patiënten en bezoekers als hygiëne in ruimtes. Of het nu gaat om een ziekenhuis of een andere soort zorginstelling, zoals een verpleeghuis of een huisartsenpraktijk. Hygiëne staat op de eerste plaats, iedere dag, de hele dag door. In dit artikel gaan we het verder hebben over bedrijven die gespecialiseerd zijn in schoonmaak in de zorg!

Schoonmaak in ziekenhuizen

Je kunt je vast wel voorstellen dat schoonmaak in de zorg erg nauw komt. Een ziekenhuis kan er erg schoon uitzien, maar er kunnen alsnog onzichtbare vervuilingen aanwezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan virussen of bacteriën, deze zijn immers niet te zien met het blote oog. Hierdoor kunnen zij zich makkelijk verspreiden, of het nu via mensen of via voorwerpen is. Dat wil zorgpersoneel natuurlijk zoveel mogelijk vermijden, aangezien patiënten die in ziekenhuizen verblijven vaak erg kwetsbaar zijn. De verspreiding van een virus of bacterie zou dus fataal kunnen zijn. Dit is dan ook de reden dat de meeste zorginstellingen bedrijven inhuren die gespecialiseerd zijn in grondige schoonmaak van ziekenhuizen. Zo kunnen ze er zeker van zijn dat de instelling echt goed schoon wordt gemaakt en dat er niets achterblijft. 

Schoonmaak op basis van data

Om schoonmaak in de zorg nog beter te maken, is CSU schoonmaakbedrijf begonnen met BE Clean, een app die data verzameld om het schoonmaakproces beter en efficiënter te maken. CSU is een schoonmaakbedrijf dat zich onder andere specialiseert in de zorg. BE Clean creëert inzichten op basis van allerlei data, zoals vervuilingsgraden, defecten en wanneer en hoe vaak er schoongemaakt wordt. De inzichten die je hieruit kunt halen, helpen om efficiënter en beter schoon te maken. Daarnaast krijg je meer inzicht in de bezetting binnen de zorginstelling, wat met de huidige druk op de zorg ook waardevol kan zijn. De werknemers van CSU maken gebruik van de inzichten uit de app om schoon te maken waar het echt hard nodig is. Schoonmaak op basis van data is duurzaam, want je kunt er water, energie en schoonmaakmiddelen mee besparen. Daarnaast weet je altijd zeker dat alle ruimtes in een zorginstelling schoon en steriel zijn, zodat er geen risico op infecties is. 

Werkgelegenheid in de schoonmaak

De werkgelegenheid is de specialistische schoonmaak is in de afgelopen jaren hard gestegen, onder andere door de coronacrisis en de druk op de zorg. Externe schoonmakers ontzorgen het vaste zorgpersoneel en geven hen meer ruimte om zich met andere zaken bezig te houden. Vandaag de dag kun je ook eenvoudig opgeleid worden tot specialistische schoonmaker.

Gerelateerde artikelen

Back to top button