Overig

Wat kost een kuub stookhout?

Dat is best een goede vraag, wat kost een kuub stookhout? De vraag stellen is gemakkelijker dan de vraag zo maar even beantwoorden. De prijs is namelijk sterk afhankelijk van het soort hout dat je kiest en of al dan niet sprake is van oven gedroogd of van nat hout.

Er bestaat nogal wat prijsverschil per kuub stookhout

Kies je voor oven gedroogd stookhout, dit is hout dat direct te gebruiken is, of kies je voor nat hout dat je zelf eerst nog moet zien te drogen. Kies je voor losgestort hout of wil je liever keurig gestapeld hout? Al dit soort zaken beïnvloeden de prijs. Een kuub losgestort nat haardhout bijvoorbeeld, heb je al voor 50 euro per kuub. Kies je echter voor ovengedroogd berkenhout dan betaal je 300 euro per kuub. Dan heb je echter wel hout dat direct te gebruiken is. Per kuub direct te gebruiken essenhout en eikenhout betaal je 329 euro. Daarmee is de conclusie gerechtvaardigd dat er nogal wat prijsverschil bestaat tussen de prijzen per kuub hout.

Ook het soort houtkachel speelt een voorname rol bij het bepalen van de prijs per kuub

Daarnaast speelt het soort hout natuurlijk een rol in combinatie met de houtkachel die je hebt. Bepaalde houtkachels gedijen beter bij een bepaalde houtsoort. Dat kan net een duurdere houtsoort zijn, maar wellicht ook een wat meer voordelige soort. Daarmee kun je dus niet een bedrag noemen dat geldt als de gemiddelde prijs van een kuub stookhout. Wil je hout dat meteen klaar is voor gebruik, dan kies je vaak voor ovengedroogd hout. Hout wordt dan in droogkamers. Het hout wordt dan voor een aantal dagen of een week, dit hangt af van het soort hout- in een droogkamer geforceerd gedroogd Het vochtpercentage wordt dan teruggebracht naar 20 procent, en dat percentage wordt als ideaal beschouwd.

Koop bij voorkeur bij een specialist

De prijs per kuub haardhout kan ook nog eens afhangen van de hoeveelheid die je afneemt. Het moge duidelijk zijn dat hoe meer je koopt, hoe voordeliger je gemiddeld genomen per kuub uit bent. Kies bij voorkeur voor een specialist in haardhout. Dan weet je in elk geval zeker dat je hout koopt met langere brandtijd. En zo zijn er heel erg veel verschillende factoren die invloed hebben op de prijs van een kuub haardhout. Het soort hout en het soort houtkachel dat je hebt spelen bijvoorbeeld een grote rol in de bepaling van de prijs.

Gerelateerde artikelen

Back to top button