OverigSchoonmaken

Kachelruit schoonmaken

Mooi hè, stoken met je houtkachel en met hout. Een houtkachel geeft gelijk meteen meer sfeer aan je huis en een gevoel van warmte dringt letterlijk en figuurlijk je huis binnen. Waar je wel mee te maken krijgt is roetaanslag op de kachelruit. En dat kan best een probleem zijn. Gelukkig zijn er voldoende manieren om de ruit goed schoon te houden.

Roet en vuil hecht zich hoe dan ook aan de ruit van de houtkachel

Roet en ander vuil hecht zich hoe dan ook op de kachelruit. Jammer, want de prachtige vlammen die je ziet zijn ook een reden waarom mensen een hout kachel nemen, dat is immers ook de charme van een houtkachel. Vaak zijn de moderne kachels die er tegenwoordig zijn standaard uitgerust met een bijzonder schoonruitsysteem. Dergelijke systemen zorgen ervoor dat de vlammen zo weinig mogelijk in aanraking komen met de kachelruit. Daardoor blijft de ruit extra schoon. Toch is het niet te voorkomen dat je met aanslag op de ruit te maken krijgt. De ruiten regelmatig schoonmaken kan je helpen waardoor je wel steeds vrij zicht hebt op de vlammen.

Roetaanslag kachelruit voorkomen

Behalve dat je een houtkachel hebt met een reinigingssysteem zijn er meer maatregelen die je kunt nemen om roetaanslag kachelruit te voorkomen. Zo is het belangrijk om te stoken met alleen het juiste hout. En dat is vaak niet het hout in de supermarkt, maar het hout dat de gespecialiseerde leverancier aanbiedt. Ook het op de juiste wijze stoken is belangrijk om de kachelruit schoon te houden. Idealiter werk je met kleine stukken hout en aanmaakblokjes, niet echter voor je de kachel eerst goed heet laat worden. Op die manier voorkom je roet en bovendien verbetert dit de trek van het rookkanaal. Is de kachel op temperatuur, pas dan leg je de grotere houtblokken in de verbrandingskamer van de kachel. Ook het werken met allen de beste kachels – bijvoorbeeld Dik Geurts houtkachels –  en de kwalitatief beste rookkanalen helpt om de ruit van de houtkachel schoon te houden.

Houtkachel schoonmaken met azijn

Heb je te maken met roetaanslag op de ruit van je kachel? Dan kun je kiezen voor een speciale reiniger die is ontwikkeld om dergelijke klachten aan te pakken. Je kunt ook reinigen met as van de houtkachel, in combinatie met keukenpapier. Je houtkachel schoonmaken met azijn kan ook. Je maakt keukenpapier nat met water waaraan azijn is toegevoegd en veegt vervolgens zo het vuil van de ruit.

Gerelateerde artikelen

Back to top button