Klussen

Inbouwspots monteren

Mooi die inbouwspots die je gekocht hebt, nu alleen nog ‘even’ monteren. Zeker voor de onervaren mensen op dit gebied is dat nog best een klus. Moeilijk is het niet, je moet echter wel weten wat je doet en in welke volgorde je werkt. Vergeet vooral de veiligheid niet als je inbouwspots gaat monteren. Met inbouwspots kies je voor prachtig weggewerkte verlichting in het plafond. Je hebt de inbouwspots in heel erg veel verschillende modellen en in een zeer breed kleurenpalet.

Schakel altijd eerst de stroom uit voor je aan de slag gaat

Belangrijk; schakel eerst de stroom altijd uit als je inbouwspots wilt monteren. Check met een spanningzoeker of de stroom ook daadwerkelijk is uitgeschakeld. Vooraf is het ook goed om te benoemen dat als jij de inbouwspots wilt monteren maar als je een betonnen plafond hebt, je eerst nog even een verlaagd plafond aan moet brengen. Dan het echte werk, werk dat begint bij de plaatsbepaling van de spots. Afhankelijk van de spots die je hebt is het goed te weten dat halogeen spots erg warm kunnen worden. Tegenwoordig wordt echter vooral gebruik gemaakt van LED, dat veel minder warm wordt dan halogeen. maar wel weer gevoelig is aan warmte. De juiste koeling is daarom altijd erg belangrijk. Zorg verder altijd dat de isolatie niet tegen de spot aan komt en dat er een minimale afstand wordt aangehouden van een centimeter. ten opzichte van het isolatiemateriaal. De maximale afstanden worden vaak ook op de verpakking nog wel benoemd. Een en ander hangt sterk af van het vermogen van de spotjes.

Bepaal de grootte van de gaten

Zo, je bent toe aan de volgende stap en dat is het bepalen van de grootte van de gaten. In de gebruiksaanwijzing of op de verpakking vind je de diameter van de spots die je gekocht hebt. Gebruik bij deze handleiding altijd een passend gatenzaag. Een paar millimeter verschil is in dit kader niet zo erg. Je zaagt de gaten vervolgens uit, iets dat je doet met een grote gatenboor. Heb je nou eerst een verlaagd plafond gemaakt dan heb je nu nog de mogelijkheid om een extra stopcontact te creëren. Met een extra stopcontact heb je meer speelruimte. Als je dit wilt, dan verwijder je hiervoor de stekker van een losse stekkerdoos. Je stript de draden helemaal bloot en monteert het snoer aan het lichtpunt in de kamer. Maak hiervoor gebruik van kroonsteentjes. Als je dit doet dan kun je straks met een schakelaar van dit lichtpunt de mini inbouwspots bedienen. Over verlaagd plafond gesproken. Let er op dat je geen gereedschap achterlaat voor je het plafond sluit.

Het aansluiten van een transformator

Nu dit allemaal zonder problemen voor elkaar is, wordt het tijd de trafo aan te sluiten. Maak je gebruik van bepaalde spots, dan gebruik je namelijk altijd een trafo. Je sluit de losse spotsnoertjes aan op de driver. Zorg er wel voor dat steeds een van de spotsnoertjes precies bij de gaten uitkomt. Vervolgens doe je de stekker van de trafo in de net gemonteerde stekkerdoos. Je schuift nu alleen nog de driver door het gat.

Hoe plaats je de spotjes in de gaten?

Gaan we verder met het daadwerkelijk aansluiten van de inbouwspots. Trek bij een 12V-spot het spotsnoertje van de transformator door het gat. Je sluit dat snoertje aan op de spot. Heb je inbouwspots zonder transformator? In dat geval met je een los snoertje met stekker monteren aan de spot. De stekker plaats je dan uiteraard in de stekkerdoos. De wijze waarop je de inbouwpots in het gat moet plaatsen kan verschillen. Check opnieuw de verpakking, want daarop vind je vaak ook deze informatie. Gooi de verpakking dus nu eens niet meteen weg nadat je het geopend hebt. De wijze waarop je een inbouwspot in het gat plaatst, kan sterk verschillen.

Voorkom kortsluiting en brand en zorg dat niets de spotjes bedekt

In principe moet je nu klaar zijn, maar toch geven we je nog even wat mee. Je gaat namelijk eerst nog even de spots bij langs om te voelen of ze wel goed vast zitten. Halogeen inbouwpots worden zoals we al eerder stelden erg warm worden. Als de spots afgedekt worden, kan de spot de eigen warmte niet kwijt. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren, want zo kan kortsluiting en dus brand ontstaan. Zorg er dus altijd voor dat er geen isolatieplaten of wel ander materiaal dan ook de spots bedekken. Check dit dus ook nog even goed, nu je toch bezig bent.

Lees voor het plaatsen van de lampjes eerst de gebruiksaanwijzing

Ook moet je uiteraard nog wel de lampjes plaatsen. Lees daarvoor eerst altijd de gebruiksaanwijzing. Pak de lampjes met de blote hand aan, maar gebruik iets als een zakdoekje. Zo voorkom je dat het glas van de lampjes vet worden. Het grote moment is er dan bijna, want je gaat de stroom nu weer inschakelen. Je zou nog kunnen overwegen om de bestaande schakelaar in te wisselen voor een halogeendimmer als je graag wat meer sfeer in je huis wenst. Dat is echter geheel en al aan jezelf.

Stijlvol in het plafond weggewerkte verlichting

Over sfeer gesproken, met inbouwspots heb je de juiste keuze gemaakt, want met inbouwspots kies je nadrukkelijk voor stijlvol weggewerkte verlichting int plafond. Met inbouwspots bespaar je nadrukkelijk ruimte omdat de armaturen van lampen in de weg zitten. Je hebt als je kiest voor inbouwspots de keuze uit tal van verschillende modellen en ook kleuren. Het voordeel van inbouwspots is dat je ze echt overal kunt plaatsen. Vaak worden de inbouwspots gebruikt als sfeer- of accentverlichting.

Helemaal niet moeilijk

En zo zie je maar dat het monteren van inbouwspots helemaal niet moeilijk is. Het is een kwestie van de stappen uitvoeren en verder vooral je gezonde verstand gebruiken. Belangrijk is wel om steeds aan je veiligheid te denken en dat je dus altijd eerst de stroom uitschakelt. Zijn de spotjes geplaatst, dan heb je de best denkbare sfeer- of accentverlichting die jij je maar wensen kunt.  Vaak duurt het kiezen van het juiste model en de kleur meer tijd in beslag dan het monteren van de inbouwspots.

.

Gerelateerde artikelen

Back to top button