Overig

Wat is smart home en hoe pas je dat zelf toe?

Je hoort de term regelmatig voorbijkomen; smart home. In feite is dat niets anders dan het automatiseren van processen in en rond het huis, huisautomatisering dus. Dan kun je denken aan de thermostaat die elke ochtend al aan staat als jij uit je bed stapt en opwarmt als je op de terugweg bent naar huis. Denk aan verlichting die automatisch op een bepaald tijdstip aan gaat. Heel interessant, maar hoe pas je dat dan toe? Hoe begin je dan aan smart home? We vertellen je het hier.

Doe in eerste instantie vooral zoveel mogelijk informatie op en lees alles over smart home

In eerste instantie is het verstandig dat als je getriggerd bent door smart home om zoveel mogelijk informatie op te doen. Lees je dus in – bijvoorbeeld op de website van Somfy– en ontdek zo de eindeloze mogelijkheden die er zijn. Verdiep je in protocollen en de voordelen van smart home, nog voor je ook maar iets koopt. Belangrijk is verder om voor je echt aan de slag gaat met smart home, eerst zorgt dat de wifi in je huis stabiel is. Dat is simpelweg een must voor smart home. Verdiep je ook eens in het mesh netwerk. In dat geval maak je gebruik van slimme units die steeds verbinding naar tenminste twee andere units doorsturen. Dat maakt dat je steeds in elke ruimte in je huis beschikt over een goede wifi verbinding. Denk in dat kader aan bijvoorbeeld Google Wifi of Netgear Orbi.

Zorg voor een stabiele wifi verbinding; lees je in over een mesh netwerk

Nu je dit weet en je hebt gezorgd voor een stabiele wifi verbinding, ga je zo zoek naar producten die met zoveel mogelijk andere producten kunnen samenwerken. Als je begint met het selecteren van producten voor smart home, kijk dan naar mogelijkheden die gemakkelijk te koppelen zijn aan andere apparaten. Check voor je iets koopt dus altijd met welke systemen de apparaten precies gekoppeld kunnen worden. Wat je zeker ook moet doen is controleren met welke protocollen de smart home apparaten kunnen communiceren. Dat kun je in de meeste gevallen terugvinden op de verpakking en in de omschrijving van een product. Zoek altijd die producten die met zoveel mogelijk protocollen kunnen communiceren. Op die manier worden de uitbreidingsmogelijkheden namelijk het grootst en beperk jij jezelf dus niet.

Begin simpel met verlichting of met de thermostaat

Het is in alle gevallen verstandig simpel te beginnen, bijvoorbeeld met de verlichting in je huis of met de thermostaat. Kies de gemakkelijk te koppelen apparaten en bij voorkeur van de bekende merken. Mooie voorbeelden zijn wel Philips Hue en Toon van Eneco. Als je aan smart home begint, bezuinig dan niet en kies voor kwaliteit. Het maakt de mogelijkheden alleen maar groter.

Gebruik smart homeproducten met verschillende protocollen

Je kunt ook kiezen voor een interessante optie en dat is een systeem dat een centrale rol gaat spelen en waarbij je verschillende smart home producten met verschillende protocollen kunt gebruiken. Homey is bijvoorbeeld zo’n product dat dit mogelijk maakt. Ook Amazon lanceerde onlangs iets dergelijks in de vorm van een slimme speaker waarbij apparaten met Z-Wave en apparaten met Zigbee gewoon centraal kunt bedienen.

Zorg voor veiligheid en kies voor kwaliteit

Wat zeker niet vergeten moet worden is de factor veiligheid. Wie echt veilig wil en dus niet wil dat de beveiligingscamera’s gehackt en overgenomen worden, die kan overwegen voor smart home producten te kiezen die juist niet op het wifi systeem aangesloten hoeven te worden. Dan kies je voor extra veiligheid. Want moeten ze namelijk wel met wifi verbonden worden, dan zijn ze ook verbonden met een computer. Kies je voor een smart home product met een protocol als bijvoorbeeld Zigbee of Z-Wave, dan is dat niet aan de orde. Deze communiceren namelijk op een andere frequentie en maken daarbij gebruik van een bridge. De leverancier staat dan voor een constante update van de veiligheid. Kies je toch voor een verbinding met wifi dan verdient het opnieuw aanbeveling voor kwaliteit te kiezen. Vaak zijn dit de bekendere merken die inderdaad soms net iets meer geld kosten dan de goedkopere versies. Veiligheid is echter belangrijk. Vergeet dat aspect zeker niet als je begint met smart home.

Gerelateerde artikelen

Back to top button