Overig

Wat is het verschil tussen een sauna en een stoombad?

Ontspannen in een sauna of stoombad? Veel mensen zullen hier volmondig ‘JA’ op antwoorden. Heerlijk, even ontspannen en me-time reserveren. Want voor jezelf zorgen is o-zo-belangrijk! En zoek je dan liever ontspanning in een sauna? Of toch een stoombad? Deze termen worden nog wel eens door elkaar gebruikt, toch zijn er wel degelijk grote verschillen tussen een sauna en een stoombad. Welke dat zijn? Dat lees je hier!

Luchtvochtigheid in een stoombad loopt op tot bijna 100 procent

Laten we eerst eens kijken naar wat een stoombad is. Laten we het omschrijven als een warme ruimte met een zeer hoog vochtigheidsgehalte. In een stoombad wordt water opgewarmd en dat zorgt voor stoom. In een stoombad lopen de temperaturen op tot ergens tussen de 40 en 50 graden Celsius, de luchtvochtigheid loopt in een stoombad in de richting van de 100 procent.

In een sauna is het warmer met temperaturen tussen de 70 en 110 graden

Ook een sauna is een warme ruimte. In een sauna is echter sprake van een laag vochtigheidsgehalte. Er worden nu warme stenen gebruikt om een droge lucht en tegelijk een hoge temperatuur te creëren. In een sauna kan het wel tussen de 70 en 110 graden Celsius worden. Het grootste verschil tussen een sauna en een stoombad is de temperatuur en de luchtvochtigheid. In een sauna bedraagt die slechts 10 procent, in een stoombad dus bijna 100 procent. Zowel de sauna als het stoombad worden gebruikt voor warmtetherapieën.  Naast dat het heerlijk ontspannend werkt, is dit ook een reden dat Finse sauna’s kopen een enorme rage is geworden.

Sauna ideaal voor mensen met reuma en acute infecties

Ben jij iemand die te kampen heeft met ademhalingsproblemen? Of heb jij allergieën? Geef dan de voorkeur aan een stoombad. De vochtige lucht in het stoombad helpt namelijk om de luchtwegen te openen. Het inademen van stoom kan ook helpen om klachten als bronchitis, astma en hoesten te verlichten.  Ben jij geen fan van een warme én vochtige omgeving? Prefereer dan een bezoek aan de sauna. Dat geldt eveneens bij reumatische klachten en acute infecties. Heb je hart- en vaatziekten, dan is een sauna ook beter dan een bezoek aan een stoombad. Overigens is het zo dat je hart in een stoombad veel meer werk moet verrichten.

Zo voer je veel gemakkelijker afvalstoffen af

Drink voor je in een stoombad gaat genoeg water en neem een douche. Door te douchen wordt de transpiratie bevorderd. Het hevige transpireren in zowel sauna als stoombad is goed. Zo kun je gemakkelijk afvalstoffen afvoeren. Hoe lang je idealiter in een sauna of stoombad mag zitten, verschilt overigens sterk per persoon.


Gerelateerde artikelen

Back to top button