Overig

Tips bij het kiezen van de juiste energieleverancier

De energieprijzen zijn de afgelopen periode fors gestegen. Het leidt ertoe dat huishoudens massaal energievergelijken met behulp van online tools. De tools vertellen je op basis van je huidige jaarlijkse verbruik welke energieleverancier het gunstigste aanbod heeft. Waarop moet je letten wanneer je energieleveranciers vergelijkt met een dergelijke tool? In dit artikel vind je een aantal handige tips. 

Om alvast te beginnen: kies voor een betrouwbare online tool, welke volledig onafhankelijk opereert. Je wilt voorkomen dat bepaalde leveranciers gunstiger worden aangeprezen, dan dat ze in werkelijkheid zijn. Evenals dat je wilt voorkomen dat goedkope leveranciers worden weggelaten uit de resultaten van zo’n tool. 

Tip 1: kies vooraf tussen groene en grijze stroom

Duurzaamheid en het tegengaan van een verslechterend klimaat en milieu speelt een steeds belangrijkere rol binnen huishoudens. Voor veel huishoudens reden om voor groene in plaats van grijze stroom te kiezen. Met groene stroom verbruik je in de praktijk dezelfde grijze stroom, als je normaal zou doen. Verschil zit hierbij in het feit, dat de groene energieleverancier een deel van de energiekosten investeert in duurzame projecten. Denk bijvoorbeeld aan het planten van nieuwe bossen, het investeren in een zonnepark, enzovoorts. 

Tip 2: let op het dal- en dagtarief bij leveranciers

Een andere belangrijke factor om rekening mee te houden is het verschil tussen het dal- en dagtarief bij energieleveranciers. Zeker wanneer je in de avond een wasmachine of vaatwasser laat draaien, is het prettig om dit tegen een gunstig daltarief te kunnen doen. Heb je een enkele meter in huis? In dat geval speelt dit niet en wil je het goedkoopste algemene tarief voor het verbruik van stroom in huis. Overigens is het voor huishoudens met zonnepanelen op het dak van hun woning juist interessant om apparaten voornamelijk overdag te gebruiken. Immers, overdag wordt de meeste stroom opgewekt door de zonnepanelen. 

Tip 3: vergelijk een vast en variabel tarief

 Juist bij de huidige hoge energietarieven lijkt het onverstandig te zijn om te kiezen voor een energiecontract met een vast tarief voor meerdere jaren. Immers, als de tarieven straks weer dalen zit jij nog vast aan het hoge tarief. Tegelijkertijd zit hier een grote factor van onzekerheid in. De prijzen kunnen immers ook nog verder stijgen. In dat geval ben je blij met een energiecontract met een vast tarief voor meerdere jaren. Ook weet je met een vast tarief precies wat je maandelijkse vaste lasten zullen zijn. Die zekerheid wordt vaak als prettig ervaren.

Gerelateerde artikelen

Back to top button