Overig

Gevel met karakter

Het uitzicht van gebouwen om in te wonen en te werken wordt vaak cultureel bepaald. De afwerking van de buitenkant bepaalt alleszins het karakter.

Ingebakken in cultuur

Door de eeuwen heen zijn al de meest verschillende materialen gebruikt om woningen te bouwen. Aanvankelijk werden zaken aangewend die in de onmiddellijke omgeving te vinden waren, denk maar aan riet bijvoorbeeld. Dit heeft zeker zijn nut bewezen. Trouwens, riet wordt nog altijd gebruikt in de woningbouw. Als dakbedekking geeft het villa’s zelfs een luxueuze uitstraling. Later is men overgestapt naar het zelf produceren van bouwmaterialen. Het meest gekend zijn waarschijnlijk de bakstenen. Doorgaans geven deze aan gebouwen een aangename en warme uitstraling. Mogelijk is dat een verklaring voor de populariteit. De stenen worden al eeuwen gebruikt, voor huizen, scholen, kerken, … noem maar op. Ze zijn als het ware ingebakken in onze cultuur. Ondanks het eeuwenlange gebruik ervan, worden nog altijd nieuwe varianten uitgebracht.

Wilde vormen

Bakstenen kunnen wel verschillen in grootte en kleur, maar al bij al  blijven het eenvoudige balkjes. Bij het gebruik ervan, bots je al snel op bepaalde limieten. Zeker bij eigentijdse gebouwen, wordt er immers wel eens gespeeld met ongewone vormen en kleuren. Denk maar aan moderne kantoorgebouwen waarin architecten hun creativiteit hebben kunnen botvieren. Het is niet altijd mogelijk om zulke constructies te bouwen met een traditionele gevelsteen. Zelfs het ongeoefende oog kan zien dat voor zulke architecturale pareltjes een ander materiaal gebruikt wordt voor de gevelbekleding. Meestal wordt dan plaatmateriaal gemonteerd. Het grote voordeel is dat, wat vorm en kleur betreft, de meest wilde ideeën gerealiseerd kunnen worden. Trouwens, niet alleen bij  kantoren of bedrijfsgebouwen worden de panelen geplaatst, maar net zo goed bij woningen.

Ecologische look

Een speciale variant zijn panelen met een houtlook. Een gebouw met een houten gevelbekleding is bijzonder mooi. Het geeft een uitstraling van degelijkheid en duurzaamheid. Je ziet steeds vaker woningen waarvan de gevel wordt bekleed met hout. Hoewel het een materiaal is dat een lange geschiedenis heeft in de woningbouw, geeft het toch een heel eigentijds en ecologische uitzicht aan je huis. Er zijn wel nadelen aan verbonden. Allereerst het onderhoud natuurlijk. Welk hout je ook gebruikt, om ook op langere termijn mooi te blijven zal er toch één of andere beschermlaag moeten worden aangebracht. Bovendien scoort een houten gevel natuurlijk niet zo goed op brandveiligheid. Panelen met een houtlook zijn dan een ideaal alternatief. Ze zien er hetzelfde uit, maar zijn bijzonder duurzaam zonder behandeling en zijn uitstekend brandwerend.

Gerelateerde artikelen

Back to top button