Overig

De voorgevel geeft de woning een gezicht

De gevel van een woning bepaalt de uitstraling en dat geldt vooral voor de straatgevel of voorgevel. De meeste gevels van woonhuizen zijn van steen of van hout, maar glas en staal wordt ook toegepast in de moderne architectuur.

Verschillende mogelijkheden voor de gevel

Gevelbekleding kan een verfraaiing betekenen voor de woning, maar wordt ook veel toegepast als renovatie. Hout, metaal, keramiek, composiet of kunststof zijn veel gebruikte materialen. Met hout krijg je een landelijke sfeer, maar het is onderhoudsgevoelig. Wil je onbehandeld tropisch hardhout dan vergrijst het hout na verloop van tijd. In plaats van hout wordt ook vezelcement gebruikt als bekleding. De bekleding bestaat uit fijn zand gemengd met vezels en vulstoffen. Het cement kan met verschillende structuren en kleuren geplaatst worden.

Composiet hout of natuursteen

Gevelbekleding van composiet bestaat uit houtvezels en pvc. Composiet gevelbekleding is verkrijgbaar in een holle en volle variant. Voordeel ten opzichte van hout is dat composiet niet vergrijst en de kleur behoudt. Naast hout composiet zijn er ook panelen die bestaan uit natuursteen. De composiet bestaat uit steengruis en pvc waardoor het paneel een natuursteen uiterlijk heeft.

Cortenstaal en kunststof

Staal in de vorm van cortenstaal wordt steeds meer toegepast. Het staal kenmerkt zich door de oranjekleurige roestvorming. De roestvorming doet zich uitsluitend aan de oppervlakte voor en tast het metaal niet aan. Cortenstaal is daardoor erg duurzaam. Kunststof panelen daarentegen bestaan uit samengeperst papierpulp vermengd met hars. Het is een glad materiaal wat in verschillende vormen wordt geleverd zoals houtlook.

Keramische gevel

Een dakpanlook kan ook bij de gevel worden gerealiseerd door keramische gevelbekleding. De platen worden van klei gebakken en hebben de bekende oranjebruine kleur. De platen zijn vrij sterk en nagenoeg onderhoudsvrij. De toepassing is vlak of geprofileerd. Een groengevel kan natuurlijk ook. Het is in feite een verticale tuin die je creëert met klimplanten, varens of heesters. Met een onderstructuur van metaal of hout hechten de planten zich tegen de gevel. De beplanting heeft naast een visueel effect ook een isolerende werking tegen temperaturen en geluid.

Gerelateerde artikelen

Back to top button