KlussenSchoonmaken

Vloerbedekking verwijderen

Dat kan nog best een hele klus zijn, het verwijderen van vloerbedekking. Al moet wel gezegd worden dat dit per ruimte en per geval kan verschillen. Welke lijm is gebruikt speelt een voorname rol bijvoorbeeld en is er met spijkers gewerkt? Het zijn zomaar aspecten die van het verwijderen van vloerbedekking een gemakkelijke of juist heel lastige en tijdrovende klus kunnen maken. Soms ontkom je er niet aan een professional in te schakelen, in de meeste gevallen echter, kun je  het prima zelf. 

Gelijmde vloerbedekking verwijderen

Vraag jezelf eerst af of je de tijd hebt om vloerbedekking te verwijderen. Bovendien is het goed te weten dat je ondanks het dragen van een mondkapje nog best veel stof binnen krijgt. Heb je gevoelige longen, huur dan een professional in. Wil je gelijmde vloerbedekking verwijderen, dan is het in feite te hopen dat de vloer gelegd is door professionals. Die gebruiken namelijk alleen lijm rondom en in de hoeken. De doe-het-zelvers echter, die nemen het zekere voor het onzekere en gaan scheutiger met de lijm om. Je kunt dit onderzoeken door een stuk uit de hoek of van de wand – ongeveer dertig centimeter- de proef op de som te nemen. Dan weet je precies hoeveel lijm er gebruikt is. Je gebruikt bij het verwijderen van vloerbedekking een goed mes, een plamuurmes en een verfkrabber. In beginsel moet dit genoeg zijn om de vloerbedekking te verwijderen.

Gelijmde vloerbedekking verwijderen van betonvloer

Wat erg belangrijk is, is de kleur van de lijm die gebruikt is. Is de kleur bruin, dan heb je te maken met een synthetisch product en ontkom je er niet aan een speciale lijm afbijt te gebruiken. Het wordt dan in elk geval een pittige klus. Is de lijm eerder wit dan is het lijm op waterbasis en kom je met een mes, een plamuurmes en een krabber een heel eind. Wat je ook kunt doen op de betonnen vloer is de vloerbedekking eerst voorzien van warm water. Je zet de vloerbedekking dan als het ware in de week. Daarna kun je het vaak gemakkelijker lostrekken. Cola werkt ook altijd. Is er echter sprake van een ondervloer, dan moet je die nadat de vloerbedekking weggehaald is wel eerst nog schoonmaken.

Lijmresten vloerbedekking verwijderen beton

Dan die vervelende lijmresten nog. Zijn de resten echt hardnekkig en lukt het je niet met een plamuurmes en een krabber? Gebruik dan opnieuw afbijtmiddel of cola. Gebruik soms spreekwoordelijk wat geweld; vloerbedekking laat niet zomaar los. Op een betonnen vloer is het minder verstandig om  een schuurmachine te gebruiken,  iets dat op een houten vloer nog wel kan. Doe je dat wel, dan zal het schuurpapier vrijwel meteen stuk gaan en bovendien is het niet goed voor het apparaat zelf. 

Gelijmde vloerbedekking van trap verwijderen

Ga je vloerbedekking van de trap verwijderen, check dan eerst of ook spijkertjes aan de zijkanten gebruikt zijn. Dit kan zomaar het geval zijn. Je begint altijd bovenaan de trap. Je start in het midden van de bovenste trede en maakt eerst het platte deel los. Vervolgens doe je de opstaande kant en de zijkant. Heb je een deel verwijderd, snijd het dan af zodat het je niet in de weg gaat zitten. 

Tapijtlijm verwijderen van hout

Heb je te maken met lijmresten, probeer dan in eerste instantie die gewoon met het mes en de krabber te verwijderen. Lukt dat niet, dan kun je prima een schuurmachine gebruiken. Vaak schuur je de lijmresten dan zo weg. Succes verzekerd.

Gerelateerde artikelen

Back to top button