Overig

Alles wat je nodig hebt voor een hypotheekgesprek

Een hypotheek afsluiten kost tijd en vergt een goede voorbereiding. Bovendien dien je een aantal documenten te overleggen als je voor een gesprek naar Schonewille & Ter Harkel gaat. Welke documenten dat precies zijn gaan we je hier uitleggen.

Verdiep jezelf ook in de materie

Het is altijd goed om voor je een eerste gesprek met de hypotheekadviseur van Huis en Hypotheek Groningen jezelf ook goed te verdiepen in de materie. Denk na over hoe je tegen de maandlasten aankijkt, hoe jij de aflossing voor je ziet en denk na over de toekomst. Gaan er binnenkort dingen wezenlijk veranderen? Koop je het huis alleen of houd je rekening met de inbreng van je partner en houd ook de rente een tijdje in de gaten. Het eerste gesprek dat je voert met een hypotheekadviseur is vrijblijvend van aard. Je zit dan dus nog nergens aan vast. Neem voor dat gesprek in elk geval je salarisstrook en je ID-kaart of paspoort mee. Aan de hand van de salarisstrook kan de adviseur va Hypotheek Groningen alvast globaal berekenen wat je kunt lenen.

Wat neem je mee?

Vervolgens staat het wellicht belangrijkste gesprek op de rol het hypotheekgesprek. Dan wordt dieper in gegaan op alle zaken die met een hypotheek te maken hebben. Je financiële positie wordt tegen het licht gehouden, er wordt gekeken naar wat de gevolgen van een maximale hypotheek zijn en er wordt gesproken over de wijze van aflossen, de risico’s, verzekeringen en naar de belastingzaken. Wat je tijdens dit gesprek mee moet nemen – en nu alvast op kunt zoeken- is een kopie van je paspoort of je ID-kaart. Je neemt verder je loonstrook mee en een werkgeversverklaring. Daarin staat onder andere je bruto inkomen, je dienstverband, wanneer je in dienst bent getreden en een handtekening van je werkgever. De werkgeversverklaring is belangrijk voor de hypotheekverstrekker die zo een extra stukje zekerheid heeft.  Heb je geen vaste baan, dan dien je een intentieverklaring te overleggen. Je werkgever moet daarin aangeven dat het de bedoeling is om je in vaste dienst te nemen.

Vergeet het pensioenoverzicht niet

Wat je zeker niet moet vergeten zijn afschriften van de spaarrekening en eventuele beleggingen. Ga je het huis dat je wilt kopen verbouwen? Neem dan een overzicht mee van de te verwachten kosten van die verbouwing. Heb je een lening gehad en heb je die afgelost, vergeet dan zeker niet het aflosbewijs bij je documenten te voegen. Ook belangrijk is je pensioenoverzicht en de belastingaangifte van het afgelopen jaar.

Bij de notaris krijg je de sleutels

Na dit gesprek zal de hypotheekadviseur een offerte aanvragen. Is die binnen dan neem je die samen door en onderteken je die. Voor de goede orde, als je een bod op een huis hebt gedaan en dat bod wordt geaccepteerd dan tegen je een voorlopig loopcontract. Je hebt het huis dan nog niet betaald en het huis is dus ook nog niet van jou. Dat is het pas als de financiering helemaal in orde is. Is die financiering akkoord dan wordt een voorlopig koopcontract automatische een definitieve overeenkomst. Maar eigenlijk ben je pas echt eigenaar als je bij de notaris geweest bent en daar de hypotheekakte en de akte van levering getekend hebt. Daar krijg je dan ook de sleutels van je nieuwe woning.

Gerelateerde artikelen

Back to top button