Overig

Alles over de bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring wordt ook wel eens bouwtechnische keuring genoemd. Een dergelijke keuring wordt uitgevoerd rondom het aankoopproces van een huis. Aan de ene kant heb je wat betreft de keuring te maken met een onderzoeksplicht en aan de andere kant eert een keuring je eveneens of de woning nou daadwerkelijk zo mooi en goed is als je vaak wordt voorgespiegeld. Met andere woorden, door een bouwkundige keuring uit te laren voeren koop je in elk geval geen kat in de zak.

Er geldt een verplichting om onderzoek te doen naar de staat van de woning

Koop je een woning dan geldt de verplichting dat er onderzoek gedaan wordt naar de staat van de woning. Door de keuring weet je precies wat je koopt. Voor de keuring kies je voor een specialist. De bouwkundige keuring moet je behoeden voor allerlei vervelende verrassingen. Bovendien heb je iets om op terug te vallen als er zich kater verborgen gebreken aandienen.

Geen rapport als je kiest voor de meeloopkeuring

Er zijn verschillende soorten bouwkundige keuringen. Bekend is ook bijvoorbeeld de bouwkundige meeloopkeuring. Je gaat dan samen met een specialist door het huis. Hij vertelt je tijdens de keuring alles over de staat van de woning. Aan de andere kant kun jij alle vragen stelen die je wilt. Bij deze keuring dien je het wel te doen met dat wat de bouwkundige zegt, want er wordt nu geen rapport opgemaakt. Er komt dus niets op schrift.

Kan je onderhandelingspositie ondermijnen

De bouwkundige keuring kan zowel voor of na de onderhandelingen over de prijs van het huis uitgevoerd worden. Laat je dit voor de onderhandelingen doen, dan laat je echter wel zien dat je de woning toch wel heel erg graag aan wilt schaffen. Dit kan weer nadelig zijn voor je onderhandelingspositie. En dat wil niemand uiteraard. Want dan heeft het opzetten van een pokerface gedurende de onderhandelingen niets uit.

Huis voor een lager bedrag in handen vanwege de vele gebreken

Nou kan het natuurlijk zo zijn dat er allerlei gebreken aan het huis blijken te zijn. Dit kan juist de onderhandelingspositie ten goede komen, Is de staat slechter dan verwacht, dan kun je de bouwkundige keuring benutten om de prijs van de woning naar beneden te krijgen. Vaak kun je het huis dan voor een gereduceerd tarief kopen, zeker als er een berekening gemaakt is van de extra kosten die jij dient te maken om het huis weer in goede staat te herstellen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button