Klussen

M8 voorboren

Als we het hebben over voorboren, dan moet er een gat geboord worden dat kleiner is dan de daadwerkelijke schroef. Voorboren wordt vaak gedaan zodat de schroef een makkelijkere en betere verzinking in het materiaal krijgt. Voorboren zie je vaak bij hardhoutsoorten.

Houtdraadbout M8 voorboren

Als we M8 voorboren, dan bedoelen we vaak houtdraadbout M8 voorboren. Bij het vervaardigen van binnen schroefdraad is het belangrijk om de juiste maat gat voor te bewerken. Vaak gebeurt dit middels het gebruik van een spiraalboor. Voor tappen en draadfrezen is de benodigde diameter van het gat vaak hetzelfde. Als het gat te klein is, bestaat de kans op schade aan de tap of de draadfrees. Is het gat aan de andere kant te groot, dan zal het schroefdraad weer niet voldoen aan de maatvoering. Hiermee is dus het belang van een goede keuze voor de voorboordiameter maar weer eens benoemd.

Maat van de schroefdraad minus de spoed

Kijken we naar metrisch (M) en metrisch fijne schroefdraad (MF) dan kun je in dit kader gemakkelijk een vuistregel toepassen. Dat is namelijk de nominale maat van de schroefdraad minus de spoed. Heb je dus een M8 schroefdraad die een spoed heeft van 1 millimeter dan de is diameter dus 8 min 1, en dus 7. Voorboren wordt vaak gedaan zodat de schroef een zo optimaal mogelijke verzinking in het materiaal krijgt. Voorboren wordt ook wel eens toegepast om op die manier scheuren te voorkomen. Heb je te maken met dunne latten en plinten, dan wil dat namelijk nog wel eens aan de orde zijn en willen nog wel eens scheuren voorkomen.

Zo ontstaat extra ruimte voor de schroef

Door eerst voor te boren in het materiaal, zorg je er dus voor dat er ruimte ontstaat voor de schroef. Op die manier wordt een barst in het hout voorkomen. Voorboren is een extra handeling en kost je dus meer tijd, het helpt wel een heleboel ellende voorkomen. Het is dus zeker de moeite waard dit te dien.

Gebruik bij monteren dopsleutel 13 millimeter

Kijken we nog even naar de M8 houtdraadbout. Dan zien we een houtdraadbout voor zeer sterke verbindingen in zachthout, hardhout of geïmpregneerd tuinhout. Deze M8 houtdraadbouten hebben een kenmerkende zeskantkop en je hebt ze in zowel V2 als in RVS. De kenmerkende zeskantkop biedt enorm veel meer grip. Mocht je gaan monteren, gebruik dan bij voorkeur dopsleutel 13 millimeter. Deze draadbout heb je in diverse lengtes van 30 tot en met 140 millimeter. Wordt de bout in RVS geleverd dan gelden lengtes van 30 millimeter tot en met 120 millimeter. M8 staat uiteraard voor 8 millimeter, waarmee de dikte van de houtdraadbout bedoeld wordt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button