M6 voorboren

Weet jij wat voorboren is? Nee? Voorboren is het boren van een klein gat in met name hout. Daarbij geldt dat het geboorde gat kleiner is dan de diameter van de schroef die je dus later gaat bevestigen. Je kiest voor voorboren om de grote boor later gemakkelijker te kunnen boren, waardoor je ook een betere verzinking krijgt in het materiaal. Bij gebruik van dunner hout kan voorboren voorkomen dat er barsten en scheuren in het hout ontstaan.
Houtdraadbout M6 voorboren
Als je praat over M6 voorboren, dan is een minimale plaatdikte van 2 millimeter van kracht en geldt een plaatdikte van 3 millimeter. De diameter van de boor is 5 millimeter. Het gebruiken van de juiste diameter is nogal eens een dingetje als het gaat om voorboren. Toch geldt eigenlijk een simpele regel als je het hebt over M6 tappen voorboren. De regel is dat bij inwendig schroefdraad tappen dat je van de diameter van de draad de spoed aftrekt. Mocht je bijvoorbeeld een M8 hebben met een standaard spoed van 2 millimeter dan is sprake van een goede diameter van 6. Kind kan de was doen, dergelijke rekensommetjes kunnen we uit ons hoofd oplossen.
Over schroefdraad is heel erg veel te vertellen
Als er gesproken wordt over voorboren, dan duikt ook vaak de term schroefdraad op. Daar is nog wel het een en ander over te zeggen. Schroefdraad is de groef in een gat op een as. Het heeft doorgaans een spiraalvorm. Volg je de groef, dan ga je of omhoog of omlaag. Het schroefdraad in een gat noemen we binnendraad. Als je een gelijke groef om een as maakt die eveneens als een spiraal om de as loopt dan wordt eveneens gesproken van schroefdraad.
M6 tappen voorboren
Metrisch schroefdraad komt verreweg het meest voor, iets dat wordt aangeduid als M. Het getal achter de M vertelt je de grootte van de diameter van het schroefdraad. M6 staat dus voor 6 millimeter, hetgeen betekent dat sprake is van metrische schroefdraad met een buitendiameter van 6 millimeter. Dan heb je nog tappen voorboren. Wanneer je van plan bent om schroefdraad in een gat wilt snijden, dan wordt dat ook wel tappen genoemd. Kies je voor tappen van schroefdraad, dan dient het geboorde gat dus kleiner te zijn dan de buitendiameter van de tap.
Klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet
Het klinkt allemaal best ingewikkeld, beseffen we. Als je het nut van voorboren duidelijk is, dan begrijp je de verschillende gebruikte termen al snel. Dan gaat het ook als vanzelf en is er eigenlijk helemaal niets ingewikkelds aan. Integendeel zelfs. Hoewel voorboren dus een extra handeling is, zorgt het voor uiteindelijk een betere verzinking en bevestiging en bij gebruik van dunner hout voorkomt het bovendien barsten en scheuren.