Klussen

M5 voorboren

Het fenomeen voorboren zal een ieder wel bekend zijn die regelmatig voort met hout. Voorboren gebeurt vaak in hardhout en in beginsel moet voorboren er voor zorgen dat de bevestigingsschroef  wat meer ruimte krijgt en gemakkelijker verzinkt in het materiaal. Voorboren is weliswaar wat extra werk, het is wel zeer verstandig dit altijd te doen. Je voorkomt zo ook schade aan hout en de bevestigingsschroef zal gemakkelijker zijn weg in het materiaal vinden.

M5 tappen voorboren vooral in hout, het kan echter ook toegepast worden in beton en steen

Voorboren kan in hout maar gebeurt ook wel in beton en steen. Door voor te boren voorkom je schade aan hout omdat het niet gaat splijten of barsten. Bij M5 voorboren moet de diameter even groot zijn als de kern van het houtdraadbout. Als het gat dus te groot is, dan zal alleen het buitenste gedeelte van het schroefdraad in het hout zitten en zit de houtdraadbout minder stevig vast.

De zeskantige kop zorgt voor extra grip en dat boort gemakkelijker

 voor M5 voorboren zorgt er dus voor dat er sprake is van optimale verzinking in het materiaal. Er komen geen scheuren in het hout, iets dat bij dunner materiaal in de zin van plinten en latten nog wel eens aan de orde kan zijn. De gebruikte houtdraadbouten zijn bouten met een zeskantige kop. Die zorgen voor extra grip waardoor voorboren eigenlijk niet moeilijk meer is. Bij tappen is de diameter van het gat hetzelfde. Werk je met M(etrisch)5 dan geldt dat je van de nominale maat van het schroefdraad de spoed aftrekt.

Reken de gangen per duim om in millimeter

Deze regel kun je ook bij andere schroefdraadsoorten prima gebruiken. Bij UNC en G dien je echter wel eerst de spoed om te rekenen naar millimeters. Die wordt namelijk in gangen per duim aangegeven. Om die reden zijn er voorboorposters en tabellen beschikbaar. Van die posters kun je gemakkelijk de voorboormaten aflezen. Heb je te maken met schroefdraad met roltap, dan moet er groter voorgeboord te worden. Ook deze maten kun je van de posters aflezen.

Als een reguliere  houtschroef niet sterk genoeg is

De houtdraadbouten kun je omschrijven als bouten met een kop van zes kanten die gemaakt zijn van een gegalvaniseerd materiaal. De zeskanten maken dat er een stevige grip is en dat voorboren dus gemakkelijk gaat.  Vaak worden houtdraadbouten gebruikt bij houten constructies als een reguliere houtschroef niet sterk genoeg is. Houtdraadbouten zijn verkrijgbaar in verschillende maten, met lengtes die variëren van 20 tot 340 millimeter. Je kunt eveneens kiezen uit verschillende materialen als staal en verzinkt RVS.

Een kleiner gat boren dan nodig is voor de bevestigingsschroef

Voorboren is eigenlijk niets anders dan een kleiner gat boren dan kleiner is dan de daadwerkelijke bevestigingsschroef. Dit wordt vaak toegepast zodat de schroef gemakkelijker en beter verzink in het materiaal. In de meeste gevallen vindt voorboren plaats in hardhoutsoorten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button