M3 voorboren
Voorboren? Prima plan. Want hoewel het een extra handeling is die je dus extra tijd kost, helpt het je wel voor een betere bevestiging en zorgt het er bovendien voor dat er geen onnodige beschadigingen aan hout ontstaan in de vorm van barsten en splinters. Lees hier alles over M3 voorboren. En voor de goede orde, wat hier voor M3 voorboren geldt, geldt eveneens voor bijvoorbeeld M6 of M8 voorboren.
Voorboren vaak bij gebruik van hardhout
In de ideale wereld, ging iedereen voorboren. Overdreven natuurlijk, maar als je gaat boren – en zeker in hardhout- is voorboren wel degelijk aan te raden. Je houdt bij voorboren altijd een iets kleinere diameter van de boor aan dan de binnenmaat van de schroef waarmee je uiteindelijk iets wilt bevestigen. Heb je schroeven van 3,5 millimeter bijvoorbeeld, dan is een boortje van 3 millimeter goed.
Zo wordt boren met de grotere boor veel gemakkelijker
Heel erg simpel gesteld is voorboren het boren met een kleiner boortje in je boormachine. Je boort niet dieper dan de uiteindelijke schroef of plug lang is. Vaak wordt wat betreft voorboren de spoed afgetrokken van de nominale waarde van de boor. Moet je een gat van 4 millimeter boren en is de spoed bijvoorbeeld 1, dan kun je met een 3 millimeter boor aan de slag om voor te boren. Door voor te boren maak je als het ware al ruimte voor de uiteindelijke schroef. Doe je dat, dan krijgt de uiteindelijke schroef een behoorlijk betere verzinking in het materiaal. Boren met de uiteindelijke schroef is bovendien veel gemakkelijker.
Geen barsten of versplintering van hout
Vaak wordt er voorgeboord als er gewerkt wordt het hardhout. Dit is echter ook bij zachtere houtsoorten wel degelijk mogelijk. Net zoals voorboren in beton en steen ook wel voorkomt. Het gat dat je boort is altijd kleiner dan de daadwerkelijke diameter van de schroef waarmee je iets gaat bevestigen. Het boren met de grotere boor wordt zo eenvoudiger, de verzinking van de schroef in het materiaal is beter en het barsten of versplinteren van hout wordt voorkomen.
Zo slipt je boormachine niet zomaar weg
Heb je voorgeboord, dan glijdt de uiteindelijke schroef behoorlijk gemakkelijker het materiaal binnen. Daarmee reduceer je dus meteen ook de kans dat je boormachine wegslipt, iets dat nog wel eens aan de orde van de dag wil zijn en dat gevaarlijke situaties op kan leveren. Ook kan het hout zo extra beschadigd raken. Het scheuren van hout is met voorboren ook al vrijwel nooit meer aan de orde. De kans op versplinteren en barsten van dunnere planken en plinten is zonder voorboren simpelweg erg groot.
Zo kan eigenlijk niets misgaan
Mensen hebben vaak moeite met het vinden van het juiste formaat van de boor als er voorgeboord moet worden. Mocht je er in het geheel niet uitkomen dan neem je altijd een boor die kleiner is dan de boor die je later gebruikt. Boor in dat geval ook iets minder diep en ver. Dan kan er wat betreft M3 voorboren eigenlijk niets misgaan.