Klussen

M12 voorboren

Voorboren is ontzettend belangrijk en dient verschillende doelen. Door voor te boren zorg je voor een beter verzinking van de schroef in het materiaal en bovendien voorkom je schade aan het hout. Bij voorboren echter, is er nog wel eens wat misverstand over de juiste maat boor. We leggen je hier uit hoe je de juiste maat kunt bepalen.

Zo krijgt de schroef een betere verzinking in het materiaal

Als je gaat voorboren, dan boor je in feite eerst een gat dat kleiner is dan de daadwerkelijke schroef die later ingebracht wordt. Daardoor maak je het de uiteindelijke schroef een stuk gemakkelijker. Voorboren gebeurt opdat de schroef een vele betere verzinking krijgt in het materiaal. In de meeste gevallen wordt er voorgeboord in hardhout.

M12 tappen voorboren

Voor het M12 voorboren wordt vaak gebruik gemaakt van houtdraadbouten. Kenmerk van houtdraadbouten is de zeskantige kop, die vaak gemaakt is van gegalvaniseerd materiaal. Voor een deel is het ook gemaakt van houtdraad. Dat maakt de bouten buitengewoon geschikt om te gebruiken bij houten constructies, zeker als de gewone houtschroeven niet voldoende sterk blijken. De zeskantige kop maakt dat je de schroef gemakkelijker in kunt draaien vanwege een veel betere grip.

In verschillende maten en lengtes en materialen

De houtdraadbouten zijn tegenwoordig beschikbaar in verschillende maten met lengtes die variëren van 20 tot 340 millimeter. Je hebt ook nog keuze uit materiaal. In de meeste gevallen echter gaat het om staal en verzinkte RVS. Het is uitermate belangrijk om bij het voornboren de juiste maat toe te passen. Bij tappen is de benodigde diameter om voor te boren hetzelfde en voor M12 en andere Metrische maten is een simpele vuistregel. Je neemt de nominale maat minus de spoed.

Bij schroefdraad met roltap moet je groter voorboren

Ook bij andere schroefdraadsoorten zoals UNC of G gaat dat ook min of meer op dezelfde manier. Er moet dan echter eerst een omrekening plaatsvinden. De spoed wordt dan namelijk aangegeven in gangen per duim. Dat dien je dus eerst om te rekenen naar millimeters. Om die reden zijn er handige voorboorposters en tabellen beschikbaar. Daar kun je de juiste voorboormaten tamelijk simpel van af lezen. Heb je schroefdraad met roltap, dan moet je groter voorboren. Ook die waarden kun je vaak van genoemde posters en tabellen halen.

Zo voorkom je dat hout barst

M12 voorboren gebeurt om een schroef zo optimaal mogelijke verzinking van de schroef in het materiaal te krijgen. Voorboren gebeurt ook om scheuren in hout te voorkomen, zeker als het gaat om dunnere latten en plinten. Door eerst voor te boren in het materiaal komt er alvast ruimte voor de bevestigingsschroef. Op die manier voorkom je ook dat hout barst. Het is een extra handeling, maar wel een handeling die de moeite waard is en zorgt dat het hout in goede conditie blijft. Voorboren gebeurt ook wel in beton en steen. Het gat dat geboord wordt, dient dus even groot te zijn als de kern van de houtdraadbout. Als het te groot is, dan zet alleen het buitenste gedeelte van het schroefdraad in het hout zitten en zit de houtdraadbout dus ook minder stevig vast.

Gerelateerde artikelen

Back to top button