Klussen

M10 voorboren

In principe ga je voorboren zodat een schroef zo optimaal mogelijke verzinking in het materiaal krijgt. Voorboren wordt eveneens toegepast om scheuren te voorkomen, zeker als het gaat om dunne latten en plinten. Door eerst voor te boren in het materiaal, ontstaat er ruimte voor de schroef. Op die manier wordt een barst voorkomen. Het is een extra handeling die om genoemde reden echter zeker de moeite waard is en ook sterk aangeraden wordt.

Door voorboren zal de bevestigingsschroef gemakkelijker in het materiaal verzinken

Voorboren is in feite dat er een gat geboord wordt dat kleiner is dan de daadwerkelijke schroef. Dit maakt het de bevestigingsschroef gemakkelijker om te verzinken in het materiaal. In de meeste gevallen gebeurt dit bij hardhoutsoorten. Ook in beton en steen is voorboren vaak aan de orde. Door voor te boren voorkom je eveneens het splijten van hout. De diameter moet even groot zijn als de kern van de houtdraadbout. Is het gat namelijk te groot, dan zal alleen het buitenste deel van het schroefdraad in het hout zitten en zit de houtdraadbout minder stevig vast.

Houtdraadbout M10 voorboren

De houtdraadbouten zijn beschikbaar in verschillende maten, met een lengte van tussen de 20 en 340 millimeter. Je kunt ook nog eens kiezen voor verschillende materialen in de vorm van bijvoorbeeld staal of RVS. Houtdraadbouten zijn bouten met een kop van zes kanten, gemaakt van een gegalvaniseerd materiaal. Houtdraadbouten zijn voor een deel ontwikkeld met houtdraad. Dat maakt ze meteen heel geschikt om ze te gebruiken bij houten constructies, mochten houten schroeven niet sterk genoeg zijn.

M10 tappen voorboren

Bij het M10 tappen voorboren is het dus zeer belangrijk dat je de juiste maat gebruikt voor het bewerken van het gat.  In de meeste gevallen gebeurt dit overigens met een spiraalboor. Bij tappen en draadfrezen is de benodigde diameter van het gat hetzelfde. Voor M10 en voor andere metrische afmetingen geldt de vuistregel dat je de juiste maat kunt berekenen door de nominale maat van het schroefdraad – de spoed de juiste maat is. Heb je M10 en een spoed van 2 millimeter dan is de juiste maat dus 8. Kind kan de was doen.

Spoed wordt aangegeven in gangen per duim, die moet je eerst omrekenen naar millimeters

Dezelfde vuistregel gaat overigens ook op voor andere schroefdraadsoorten zoals UNC of G. De berekening is dan echter wel lastiger, de spoed wordt namelijk aangegeven in gangen per duim. Dat moet je dan dus eerst omrekenen naar millimeter. Om die reden zijn er voorboorposters en tabellen op pocket formaat beschikbaar. Van de posters en tabellen kun je de voorboormaten simpel aflezen. Heb je te maken met schroefdraad met roltap, dan moet je groter voorboren. Ook die maten kun je gemakkelijk van genoemde poster aflezen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button