Klussen

Verschillende soorten hamers

Inhoudsopgave
  • De bankhamer is veruit de bekendste hamer
  • Met een moker heb je de kleinere versie van de voorhamer in huis
  • Voorhamer: voor het betere sloopwerk

De man met de hamer kent iedereen. Maar welke hamer draagt hij eigenlijk bij zich? Want er is meer dan één soort hamer. Er zijn zelfs heel veel verschillende soorten hamers. Omdat wij van huistools.nl de man met de hamer regelmatig tegenkomen, hebben wij heel wat kennis opgedaan en vertellen we je hier meer over de verschillende hamers die je kunt gebruiken.

De bekendste hamer is de bankhamer

Als je het hebt over de hamer, dan bedoelt vrijwel iedereen de bankhamer. Je weet wel, de hamer met de ijzeren kop en de houten steel.  Deze hamer heb je in diverse maten en gewichten en je tikt er gemakkelijk spijkers mee in het hout. Een andere hamer is de klauwhamer, de hamer die sterke gelijkenissen vertoont met de bankhamer., Aan de achterkant echter zit nu een platte V-groef. Je weet wel, daarmee haal je zo gemakkelijk spijkers weg. Deze hamers hebben niet altijd een handvat van hout. Ze kunnen eveneens van kunststof of aluminium zijn.

De kleinere versie van de voorhamer

Wel eens van de voorhamer gehoord? Deze hamer kun je het best als de extreme versie van de bankhamer zien. Voor het betere sloopwerk pak je deze hamer en met speels gemak haal je stenen neer, sla je palen in de grond en sloop je zelfs betonnen muren.  Ook wel bekend is de hamer in de vorm van een moker. Dit is een kleinere versie van de voorhamer. De moker wordt ook wel vuisthamer genoemd. Kenmerkend is de vierkante hamerkop die tussen de een en twee kilogram weegt.  De steel is wat aan de korte kant en is in negen van de tien gevallen van hout of van metaal.

Zo houd je de beschadigingen enigszins beperkt

Dan heb je ook nog de rubberen hamer. Deze hamer hanteer je als je de beschadigingen beperkt wilt houden. Denk maar eens aan betegeling of aan het aankloppen van hout. De steel is nu weer van hout en de kop is van massief rubber. Het is ook de hamer die je meeneemt op vakantie en waarmee jij de haringen van je tent in de grond slaat. En zo is er voor elke klus een geschikte hamer beschikbaar. De bankhamer is veruit de meest bekende hamer, het is echter allesbehalve de sterkste hamer die beschikbaar is.

Gerelateerde artikelen

Back to top button