Hoe werkt een strijkijzer?
- Vroeger werd een stuk ijzer verwarmd op een kachel
- Nu zijn vrijwel alle strijkijzers stoomstrijkijzers
- Droog je was buiten, dat maakt strijken gemakkelijk
Het strijkijzer is niet weg te denken uit onze huishoudens. Behalve dat je kleding door te strijken mooier wordt en gladgestreken is, zorgt strijken ook nog eens dat bacteriën gedood worden. Dit is wel prettig als het gaat om zak-, thee- en handdoeken.
Het opgewarmde ijzer moest zo lang mogelijk warm blijven
Waarom er gekozen is voor de naam strijkijzer? Vroeger toen de mogelijkheden veel minder groot waren als nu, werd er daadwerkelijk een ijzer op een kachel geplaatst. Het ijzer moest vervolgens zo lang mogelijk warm blijven en werd gebruikt om de kleding gladder te maken. En dat lukte vaak prima. Later werd het elektrische strijkijzer uitgevonden. Nu wekt een gloeidraad met name warmte in de zool van het huishoudelijk apparaat op. Bovendien kun je in tegenstelling tot vroeger de temperatuur instellen door een thermostaat te gebruiken.
Minder heet en minder gewicht bij het strijken van moderne stoffen
Door te strijken worden verbindingen tussen de lange polymeerketens in de vezels van de kleding losgemaakt. Worden de moleculen heet, dan worden de vezels als het ware uitgestrekt door het gewicht van het strijkijzer. Bij afkoeling behouden ze die vorm. Bij de moderne stoffen van tegenwoordig hoeft veel minder heet en ook met minder gewicht gestreken te worden. Strijk je katoen en linnen, dan zul je dat nog wel moeten doen om het gewenste effect te bereiken. Wil je strijken wat gemakkelijker maken? Hang de kleding dan buiten te drogen. Dan strijk je gemakkelijker dan wanneer je de was binnen droogt. De buitenlucht heeft zo ongeveer dezelfde werking als dat wasverzachter heeft.
Strijken met stoom
Tegenwoordig is strijken toch al een stuk gemakkelijker geworden. De strijkijzers van nu zijn vrijwel allemaal stoomstrijkijzers. Het is een feit dat strijken gemakkelijker gaat als er wat water aan toegevoegd wordt namelijk. Je vult het strijkijzer om die reden met water en tijdens het strijken kun je stoom gebruiken dat via gaatjes in de strijkzool op de kleding wordt aangebracht als je op de stoomknop drukt. Het is verstandig om gedestilleerd water te gebruiken voor een dergelijk strijkijzer. Zo kun je verkalking voorkomen namelijk. Tegenwoordig kun je ook gebruikmaken van snoerloze strijkijzers. Deze strijkijzers laad je eerst met behulp van een laadstation op voor je gaat strijken. Vanwege het ontbreken van een snoer zijn deze strijkijzers veiliger. Want het strijkijzer is nogal eens de oorzaak van brandwonden, als het ijzer via het snoer van de strijkplank valt.