Klussen

Verschillende soorten boormachines

Inhoudsopgave
  • Er zijn veel verschillende boormachines beschikbaar
  • Accuboormachine is populair vanwege het ontbreken van een snoer
  • De kolomboor kun je niet verplaatsen

Wij van huistools.nl kunnen ons prima voorstellen dat als je twee linkerhanden hebt en je een gat wilt boren je niet weet welke boormachine je moet gebruiken. Om die reden en in de wetenschap dat veel mensen met dit probleem worstelen, vertellen we je hier meer over de verschillende boormachines die er zijn.

Er zijn heel veel verschillende boormachines beschikbaar

Stap een winkel in bouwmaterialen binnen en je ziet hoeveel verschillende boormachines er zijn. Je hebt de bekende accuboormachines maar kunt daarnaast ook gebruik maken van een boorhamer, een accuboorhamer, klopboormachines, kolomboormachines, breekhamers, haakse boormachines en schroefmachines. Elke machine heeft zo zijn eigen kenmerken en voor- en nadelen. En kom er dan maar eens uit. Met je twee linkerhanden.

Boorhamer is iets sterker in vergelijking met de klopboormachine

Wil je schroeven en boren in zacht materiaal? Dan kun je prima uit de voeten met een klopboormachine terwijl een boorhamer er is voor de hardere materialen. Een kolomboormachine is er speciaal voor de zeer nauwkeurige werken. Deze boor maakt precisiewerk mogelijk namelijk. De accuboormachine is speciaal voor schroeven en boren in zachte materialen zonder dat je hinder ondervindt van een snoer. De eveneens bekende klopboormachine is veelzijdig en geschikt om in materialen als hout, gips, metaal, steen en licht beton te boren. De boorhamer lijkt wel wat op de kolomboormachine. De boorhamer is echter iets sterker en als je door beton moet boren dan verdient deze machine aanbeveling.

De kolomboor verplaats je niet zomaar even

Speciaal is de kolomboor. Deze boor is in tegenstelling tot genoemde machines niet mobiel en niet te verplaatsen. De boor heeft een vaste plek en met deze boor is het nagenoeg onmogelijk om een scheef gat te boren. Ook deze boormachine maakt dus precisiewerk mogelijk. De meest gebruikte boormachine voor huis-tuin-en-keuken doeleinden is de accuboormachine. Vrijwel elke huishouding heeft er wel een in huis. Voordeel is dat je snoerloos werkt en dus overal kunt boren. De bewegingsvrijheid is groot en is de accu leeg dan kun je die vaak verrassend snel weer opladen.

Klein hoekje

Zo, nu weet je in elk geval iets meer over boormachines en kies je die machine die past bij jouw werkzaamheden. Hoewel de veiligheidseisen steeds strenger worden en de meeste machines buitengewoon veilig zijn, is het altijd verstandig goed op te letten tijdens de werkzaamheden. Je weet dat het ongeluk soms in een klein hoekje kan zitten toch?

Gerelateerde artikelen

Back to top button