Klussen

Uitdagingen bij het leggen van straatwerk

Straatwerk is een vak apart. Door verschillende factoren kan er gemakkelijk wat misgaan. Zo zijn verschillende dingen waar rekening mee gehouden moet worden: verzakking, de opsluiting van de kanten, de afwatering en het aantrillen van het straatwerk. Door de juiste aanpak en materialen, is de kans op een mooi en strak eindresultaat groter.

Verzakkingen

Hoogstwaarschijnlijk is dit een bekend fenomeen: het verzwakken van straatwerk. Heel frustrerend en vervelend, helemaal omdat het leggen van straatwerk natuurlijk genoeg tijd heeft gekost. Oorzaken van verzakking zijn uiteenlopend. Zowel door het gebruik van zwart zand onder de stenen – dit ‘werkt’ – maar ook door weersomstandigheden kan het straatwerk verzakken. Verder heeft een te zware belasting op de stenen ook een negatieve impact op de conditie van de bestrating. Voorbeelden van manieren om deze verzakking te voorkomen zijn: gebruik van wegendoek, verharding onder afschot, een zandbed onder bestrating van meer dan 15 cm en bestratingsvoegmortel tussen de bestrating.

Te hoge of lage helling

Bij drempels, een oprit of andere straatwerk constructies waarbij een helling komt kijken, is er altijd kans dat deze helling niet helemaal goed is uitgepakt. Een te steile of een helling die juist niet steil genoeg is, kan namelijk voor problemen zorgen. Gelukkig is hier een tool voor: namelijk de afschotlaser. Door de zichtbare laserlijnen weet jij precies hoe jij deze helling kan straten. Dit voorkomt een hoop problemen en zorgt voor efficiëntie. Een praktische oplossing dus!

Afwatering

Door veel regen kan er wateroverlast ontstaan. Naast dat veel water wat niet weg kan lopen zorgt voor grote plassen water op de tegels, tast dit ook het straatwerk aan. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor een goede afwatering. Dit kan door het terras schuin af te leggen waardoor het water weg kan stromen. Ook goten tussen de woning en het straatwerk/ terras is een goede oplossing. Tot slot kan je ook kiezen voor roostergoten. Hierdoor kan het water afgevoerd worden.

Aantrillen van de bestrating

Het aantrillen van tegels zorgt voor strak en egaal straatwerk. Dit voorkomt verschuiving en oneffenheden. Maar niet al het straatwerk kan aangetrild worden. Bepaald soort sierstraatwerk wat wordt gevormd door tegels, kunnen namelijk kapot gaan wanneer ze aangetrild worden. Check daarom van tevoren goed of de stenen aangetrild kunnen worden om zo extra kosten te besparen.

Het opsluiten van de kanten

Wanneer bestrating grenst aan borders met planten en bloemen of gras, is het belangrijk om het straatwerk te omgrenzen met opsluitbanden. Ook op de oprit is dit een noodzakelijke toevoeging. Dit komt omdat de kans groot is bij deze bestratingen dat de tegels verschuiven of verzakken. Vooral bij een oprit hebben de stenen te maken met veel gewicht en belasting. Dit heeft invloed op hoe de tegels liggen en blijven liggen. De kanten opsluiten voorkomt daarom een slordig en oneffen straatwerk.

Gerelateerde artikelen

Back to top button