Klussen

Je nieuwe woning gasloos bouwen? Ja zeker!

Het zit er toch echt aan te komen: een toekomst met gasloze woningen. En hoewel dat nog ver weg klinkt, is het dichterbij dan het wellicht lijkt. In het Klimaatakkoord van Parijs dat een paar jaar geleden getekend is, staat dat in 2050 de gaskraan volledig dichtgedraaid moet zijn. Dat betekent dus dat we steeds minder en minder gas moeten gaan gebruiken. En hoewel dit niet lastig hoeft te zijn, zijn er toch een aantal dingen waar je dan aan moet denken wat betreft een woning.

De gaskraan moet dicht

In 2015 is het met honderden landen afgesproken dat om het klimaat te helpen en klimaatverandering tegen te gaan, we minder gas moeten gebruiken. Gasprijzen gaan al omhoog en we verbruiken al stukken minder, maar in 2050 moet het dan toch echt stúkken minder zijn. Steeds meer huizen worden al gasloos gebouwd en we kunnen ons al steeds beter aanpassen aan het minder verbruiken van gas en het meer gebruiken van (groene) stroom. Al stukken beter dus, maar we zijn er nog niet. We moeten echt gaan gasloos wonen.

Jij ook gasloos?

Wat je hier zelf aan kunt doen is, als je in een woning woont waar nou eenmaal veel gas gebruikt wordt en waar je niet zelf kunt gaan klussen, nog niet heel veel. Wel kun je proberen om het gebruik van gas zo laag mogelijk te houden. Wat je wel kunt doen is, als je zelf van plan bent om een nieuwe woning te laten bouwen of te renoveren, het gas weg te laten. Kook bijvoorbeeld met een inductieplaat en maak gebruik van andere vormen van verwarming. Ook kun je de woning beter isoleren om minder stroom te verbruiken aan verwarming en zonnepanelen aanbrengen om zelf inkomsten te genereren voor de stroom die je wel verbruikt. Zo maak je het jezelf al een stuk makkelijker! Ook het installeren van een warmtepomp kan enorm veel schelen.

Zonnepanelen op je woning

Natuurlijk kun je wel in je koopwoning zorgen dat het gebruik van gas minimaal is. Kook op een inductieplaat en maak gebruik van een warmtepomp in huis. Ook zonnepanelen kun je laten installeren op je woning. Hoewel het een beste investering is, dit is het zeker waard en na een aantal jaar heb je de kosten van de zonnepanelen dikwijls weer terugverdiend. Zeker een belangrijke investering dus, en eentje die enorm goed is voor het milieu. Zo draag jij ook je steentje bij aan het tegen gaan van de klimaatverandering. Kijk voor zonnepanelen bijvoorbeeld bij thesunshinecompany.

Gerelateerde artikelen

Back to top button