Klussen

Inbouwkast maken

Een kast kun je prima zelf maken. Dat geldt ook voor een inbouwkast. Als het plan maar goed is, is heel erg veel mogelijk. Het zelf maken van een inbouwkast vraagt om een goede voorbereiding en een helder stappenplan. Weet trouwens welke gereedschappen je nodig hebt en voor welke houtsoort je kiest.

Zelf inbouwkast maken

Of je nou een inbouwkast maakt of een andere kast, het succes van het maken van een kast valt of staat met het maken van een  tekening. Je geeft met de tekening antwoord op vragen als hoe wil je de kast precies hebben, wat wordt de diepte van de kast en ga je met zijkanten werken of zijn die er al in de vorm van bijvoorbeeld een nis. Moet de kast zijplanken krijgen en hoe ga je de legplanken verdelen? En ga je voor een open kast of juist niet? Al die vragen beantwoord je in de tekening, de leidraad voor het zelf maken van de kast.

Zelf kast maken

Zelf een kast maken houdt in dat je op voorhand goed nagedacht hebt over de materialen die je gebruiken gaat en zeker de houtsoort die je kiest. In de meeste gevallen wordt gekozen voor vurenhout, een betaalbare houtsoort. Kies je bovendien om zelf ene kast te maken van glad geschaafd vurenhout, dan hief je het hout doorgaans niet te behandelen met middelen als beits of lak. Dan heb je aan hout alleen genoeg.

Zelf kasten met deuren maken

Kies je voor een open kast of ga je een kast met deuren maken? Het is ook belangrijk om het juiste gereedschap bij de hand te hebben als je een kast met deuren gaat maken. Zorg in elk geval dat je schroeven, spijkers, boormachines, pluggen een hamer en een tang in de buurt hebt. Ook het stappoenplan is belangrijk en zeker als je een kast met deuren gaat maken. In dat stappenplan moet je rekening houden met het feit dat er in elk geval een deel van de kast aan de muur verankerd worden. Verder is het belangrijk de methode ‘van achteren naar voren’  te hanteren en vooral van onderen naar boven te werken.

Boekenkast op maat zelf maken

Ook voor zelf een boekenkast op maat maken geldt dat je eerst een stappenplan maakt en je daar aan houdt. Denk bij het maken van een boekenkast na over verlichting bijvoorbeeld en aan de afwerking van de boekenkast, bijvoorbeeld met latten. Zo wordt de boekenkast die blikvanger die je voor ogen hebt. Verder dien je nog rekening te houden met dikkere en dunne planken. Ondersteunende planken buigen vrijwel nooit door. Niet-ondersteunende planken doen dat in de regel wel.  Ben je bezig met het maken van een kast, dan kan het best zijn dat alles niet altijd goed aansluit. Maak je daar niet al te druk over, als je het geheel maar netjes afwerkt tijdens de afwerking van de kast.

Ga je de kast beitsen of lakken? Hanteer dan deze stappen

Heb je plannen om de kast die je maakt te beitsen? Het is dan beter om eerst de materialen in de beits te zetten en te laten drogen en pas dan in elkaar te zetten. Kies je voor het lakken van de kast? Zet dan eerste alles in de grondverf en zet de kast in elkaar. Werk daarna dan alles af met lak.

Het begint allemaal met een goede tekening en het juiste materiaal

Met een goede voorbereiding is het maken van een kast helemaal niet ingewikkeld. Met een goede tekening, het juiste gereedschap en gemakkelijk te bewerken hout kun je prima uit de voeten. Het maken van een kast is ook durven. Het mooiste is natuurlijk dat je een eigen kast maakt, een kast met een eigen look en een uniek karakter. Helemaal zoals jij dat in gedachten had.

Gerelateerde artikelen

Back to top button