Klussen

Herstel de kwaliteit van je gevel met een gevelrenovatie

Een gevelrenovatie wordt niet alleen uitgevoerd bij oudere gebouwen. Het kan ook de oplossing zijn wanneer de kwaliteit van nieuwere gebouwen maar matig is. Gevelrenovatie is een geheel van verschillende stappen die ervoor zorgen dat je gevel er weer lange tijd tegen kan!

Wat wordt er verstaan onder gevelrenovatie?

Een gevelrenovatie bestaat in de meeste gevallen uit een gevelreiniging, het herstellen van je voegen en het impregneren van je gevel.

De eerste stap is een gevelreiniging waarbij aan de hand van verschillende technieken het vuil van je gevel wordt gespoten. Afhankelijk van de hardnekkigheid van het vuil en het materiaal van je gevel kan je onder meer kiezen voor powercleaning, mineraalwassen of zandstraling.

Bij de volgende stap worden de voegen tussen de bakstenen gedeeltelijk of volledig vervangen. Het bestaande voegsel wordt uitgehakt of uitgeslepen, afhankelijk van de hardheid van het voegsel. Hierna kan nieuw voegsel snel en eenvoudig opnieuw worden aangebracht. Je hebt verschillende manieren op het voegwerk aan te brengen, maar de meest gekozen optie is aan de hand van een borstelvoeg. Daarmee kan je namelijk het snelste werken. Wil je toch voor een gladder resultaat, dan kan je kiezen voor een doorgestreken voeg. Dit is natuurlijk wel iets kostelijker dan een borstelvoeg.

Wanneer deze twee stappen zijn afgerond, wordt de gevel vaak geïmpregneerd, ook wel gevelbescherming genoemd. Dit houdt in dat er een waterafstotende vloeistof wordt aangebracht op je buitenmuur. Deze vloeistof dringt door in de stenen van je gevel en laat een waterafstotende laag achter. Zo blijft je gevel langer beschermt tegen regen en ander vuil.

Waar moet je op letten bij een gevelrenovatie?

Er wordt aangeraden om je gevelrenovatie door een vakman te laten doen als je zelf maar een beperkte kennis hebt. Wanneer je het namelijk op een verkeerde manier doet, kan er heel wat schade komen aan je gevel waardoor je op het einde van de rit meer kosten hebt gehad.

Een gevelrenovatie is niet goedkoop, maar je kan altijd verschillende offertes aanvragen om prijzen te vergelijken. Kies niet meteen voor het goedkoopste bedrijf, maar kijk ook wat er in de prijs is inbegrepen. Het is belangrijk dat je er na een gevelrenovatie weer verschillende jaren tegen kan. Een iets duurder bedrijf is soms een betere investering op langere termijn.

Gerelateerde artikelen

Back to top button