Klussen

Hoe monteer je een houten binnendeur?

Ben jij van plan om een of meerdere nieuwe houten binnendeuren te gaan plaatsen? Dan is het belangrijk dat je precies weet hoe. Daarnaast komen er ook nog enkele andere aspecten bij. Wil je bijvoorbeeld de houten deur gemakkelijk op slot kunnen doen? Dan moet er natuurlijk ook een slot bij de deurklinken komen. In dit artikel vertellen wij je graag hoe je een houten binnendeur kunt monteren in je woning.

Welke binnendeur wil je gaan plaatsen?

Voordat je de binnendeur gaat plaatsen, is het verstandig om te weten welke binnendeur je wilt gaan plaatsen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je de hele stijl wilt gaan aanpassen en een heel andere deur gaat plaatsen. Als dit het geval is, wordt ook het deurbeslag anders. Het is daarom altijd aan te raden om eerst te bepalen wat voor deur je wilt en hoe deze eruit moet komen te zien. Als je dit bepaald hebt, kun je overgaan tot het plaatsen van de deur in je woning.

Wat worden de afmetingen van de nieuwe binnendeur

Ben je van plan om de huidige deur te gaan vervangen? Dan is het verstandig om deze afmetingen te gebruiken voor de nieuwe deur. Wil je een nieuwe deur monteren of ga je de huidige deur vervangen met een geheel ander type deur? Dan is het verstandig om de kozijnopening op te meten. Je neemt hiervoor zowel de hoogte als de breedte. Let ook altijd op de hoogte van de vloer. Deze is in sommige gevallen nog voorzien van een drempel. Ook is niet ieder kozijn loodrecht geplaatst. Je meet hiervoor de onderkant en bovenkant in de breedte op. 

Wat wordt de draairichting van de deur?

Ga je je huidige binnendeur met deurbeslag vervangen? Dan is de draairichting al lang bepaald. Je zit dit gemakkelijk aan de kant waar de scharnieren zitten. Als deze rechts zitten, is de deur ook rechtsdraaiend. Als je de deur gaat vervangen, kun je in de meeste gevallen het beste dezelfde draairichting gebruiken. Als je dit echter niet wilt, hoeft dat niet. Je kunt dan de scharnieren aan de andere kant van de deur plaatsen. Let er dan wel op dat de scharnieren aan de andere kant een plek in het kozijn achterlaten. Deze dien je vervolgens op te vullen en te bedekken.

De oude deur verwijderen

Heb je de oude deur met de deurklinken nog in het kozijn zitten? Dan is dit hét moment om hem definitief weg te gaan halen. Je doet dit door de scharnieren uit het kozijn te verwijderen. Allereerst zorg je ervoor dat je de scharnieren losmaakt met een schroevendraaier. Er zitten schroefjes in die je gemakkelijk los kunt schroeven. Vervolgens tik je de scharnieren vanaf de zijkant gemakkelijk uit het kozijn. Nu is de schroef helemaal uit de deur en kun je verder gaan met het verwijderen van de deur.

De nieuwe deur plaatsen

Op het moment dat je de nieuwe deur met deurbeslag wilt gaan plaatsen, moet deze natuurlijk wel goed passen. Zorg er daarom voor dat je hem altijd op maat maakt, of dat deze van tevoren al op maat gemaakt is. Als je de scharnieren zelf op de deur gaat plaatsen, kun je de deur op maat schaven. Heb je een stompe binnendeur? Dan kun je er ongeveer 6 millimeter vanaf halen. Heb je een deur die kant en klaar geleverd is? Dan hoef je alleen maar de scharnieren in het kozijn te monteren. Dit doe je door ze vast te schroeven. Let er dan wel op dat je ze op de juiste hoogte monteert!

Gerelateerde artikelen

Back to top button