Klussen

Hoe kies je de perfecte houten blokhut die jij nodig hebt?

Een houten blokhut kit is de perfecte oplossing voor iedereen die wat inbreng wil hebben bij het bouwen van zijn blokhut, maar niet zelf de hele blokhut wilt bouwen. Misschien heb je niet de tijd om stammen te zagen, te schillen en in te kerven, of heb je het gevoel dat je niet genoeg ervaring en timmervaardigheden hebt. Een houten blokhut kit kan een perfecte oplossing zijn voor al deze dilemma’s.

Houten blokhut kits worden steeds populairder. Ook met de stijgende huizenprijzen zien we dat de vraag naar alternatieven zoals een houten blokhut steeds verder toeneemt.

Dit zijn 5 belangrijke overwegingen bij het kiezen van een blokhut:

Welk budget heb je beschikbaar voor het kopen van een blokhut?

De verschillende soorten kits die beschikbaar zijn (houtsoorten en afwerkingen)

Hoe kies je een fabrikant voor je kit?

Wat is inbegrepen bij een blokhutkit en de totale bouwkosten?

1. Het bepalen van je budget

De allereerste stap die je moet doen, voordat je zelfs maar begint na te denken over het bouwen van een blokhut, is het bepalen van je budget. Voor de meesten van ons betekent dit dat we moeten berekenen hoeveel we kunnen uitgeven aan het project.

Het is belangrijk om niet alleen rekening te houden met de kosten van het bouwpakket, omdat dit meestal slechts een deel van de totale kosten van het bouwen van een blokhut is. Hier is een overzicht van de grootste kosten die erbij komen kijken.

  • Grond
  • Stichtingen
  • Blokhut Bouwpakket
  • Arbeidskosten
  • Afwerking interieur
  • Belastingen en wettelijke kosten

Als ruwe richtlijn, kan je verwachten dat de totale kosten van de bouw ongeveer 2 of 3 keer het bedrag van de blokhut kit zijn. De gemiddelde kosten om een houten blokhut te kopen die tussen de 50 en 100 vierkante meter groot is liggen tussen de €20.000 en €50.000.

Als je wilt dat de blokhut speciaal voor jou wordt ontworpen, of als je bepaalde aanpassingen wilt aanbrengen in een bestaande kit dan kan je verwachten dat er nog extra bovenop de standaard vraagprijs komen.

2. De verschillende soorten houten blokhut kits 

Er is een enorme verscheidenheid aan het type houten blokhut kits die je kunt kopen, van het type hout dat je kiest (bijv. grenen of ceder), tot hoe de stammen worden gefreesd en afgewerkt, tot het type inkeping (bijv. scandinavische zadelinkeping of zwaluwstaart).

Eerst moet je beslissen of je de voorkeur geeft aan gefreesde of op maat gemaakte stammen, de voorkeur geeft aan gelijke stammen, allemaal van dezelfde vorm en grootte, of wil je de natuurlijke kenmerken van de stammen graag zien?

Dan moet je nadenken over de houtsoort die je wilt. Er zijn meer dan 800 soorten bomen beschikbaar, maar slechts ongeveer twee dozijn van hen worden gebruikt om houten blokhutten te bouwen. De meest gebruikte keuzes zijn: grenen, witte ceder, cipres en spar. Ceder wordt vaak beschouwd als het meest premium hout en heeft daarom een hoger prijskaartje dan de andere soorten.

De volgende stap is het kiezen van de inkeping (hoekverbinding), de meest voorkomende is de zadel inkeping, maar andere keuzes zijn onder meer een zwaluwstaart inkeping, stoot inkeping, biscuit verbinding.

Al deze componenten zullen je voorzien van verschillende kenmerken voor jouw houten blokhut. Een kit van gefreesd dennenhout met zadelinkeping zal er bijvoorbeeld anders uitzien dan een op maat gemaakte cederhouten zwaluwstaartblokhut. Neem direct contact met ons op of kijk in de catalogus om te zien wat de mogelijkheden zijn.

Hoe kies je de perfecte houten blokhut die jij nodig hebt?

3. Planning voor jouw behoeften

Zodra je het budget op orde hebt en een keus hebt kunnen maken over welke houtsoort het moet worden, kan je gaan nadenken over hoeveel ruimte je nodig hebt als je een houten blokhut wilt gaan kopen. Denk na over hoeveel slaapkamers je nodig hebt. Voor de meeste mensen zal dit vrij eenvoudig zijn. Bijvoorbeeld een gezin van vier zal waarschijnlijk drie of vier slaapkamers willen. Heb je een kantoorruimte nodig of een logeerkamer? Wil je een badkamer beneden, een zolderruimte of een garage? Probeer ervoor te zorgen dat deze ideeën passen op het perceel grond dat je hebt, en gebruik de grond om je ideeën vorm te geven. Als de grond bijvoorbeeld een hellende helling heeft, zou u een garage onder het huis kunnen ontwerpen en een groot terras op de top.

4. Kies jouw houten blokhut stijl

Er zijn oneindig veel looks die je tijdens het bouwen van een blokhut kan ontwerpen, van een traditionele hand gekerfde houten blokhut, tot een gefreesd pakket met gelijk gevormde logs. Wat voor soort stijl zie je voor je als je je ogen sluit? Neem een kijkje tussen de vele verschillende types die wij in onze catalogus aanbieden. Elk constructietype geeft een heel uniek uiterlijk. De meest populaire zijn een volledige schuine (of zadel) inkeping en de zwaluwstaart inkeping. 

5. Wat zit er bij een blokhut kit en de totale bouwkosten?

De meeste kits bevatten het houten wandsysteem, het dak en de ramen en deuren. Daarnaast moet je de fundering, vloeren en binnenafwerking nog zelf hierbij toevoegen. 

Wij bieden kits aan in verschillende vormen en maten. De standaard kits bevatten de blokhut zelf en de ramen en deuren die erin komen. Daarnaast bieden we uitgebreidere pakketten aan waarin isolatie materiaal, dakbedekking en bijvoorbeeld verstevigingen worden aangeboden.

Nu dat je een beter beeld hebt over wat er allemaal bij komt kijken als je de keuze maakt om een blokhutten kopen, neem dan eens een kijkje in onze catalogus. Wij bieden een groot assortiment van verschillende soorten blokhutten. Van de kleinere houten blokhut die simpelweg als tuinhuis gebruikt kan worden tot de grootste blokhut van 140 vierkante meter waar je met het hele gezin in kan wonen. Er is voor iedereen een geschikt model om een houten blokhut te kopen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button