Klussen

Hoe goed isoleert PIR isolatie?

De hoge gasprijzen zijn tegenwoordig hét onderwerp van gesprek en een van de manieren om op de energie kosten te besparen, is het goed isoleren van je woning. Je kunt je huis op veel plekken en manieren isoleren, het verschilt per huis welke manier het meeste nut heeft. Nieuwbouw woningen zijn van nature al beter geïsoleerd dan oudere huizen, omdat de eisen nu veel strenger zijn dan jaren geleden. Toch kun je in een nieuwbouw woning ook nog winst behalen, al is het natuurlijk wel minder dan de winst die je behaalt in oudere huizen. Je kunt onder andere je huis isoleren met PIR, maar hoe goed isoleert PIR isolatie? We vertellen het in dit artikel.

De isolatiewaarde van PIR

PIR isolatie is verkrijgbaar in de vorm van isolatie platen en deze platen bestaan uit hard schuim. Deze schuimen platen zijn meestal bekleed met een laagje aluminium, waardoor het een betere isolatiewaarde krijgt. Een groot voordeel van het toevoegen van aluminium is dat het goed tegen vocht kan en daarnaast is het ideaal voor het isoleren van platte daken. Normaal gesproken gaat er behoorlijk wat warmte verloren door het dak, dus als je dit isoleert met PIR isolatie platen houd je een groot deel van de warmte lekker binnen. PIR platen zijn erg dun, maar hebben een hoge isolatie waarde; deze ligt namelijk tussen de 0,023 en de 0,026 w/mk. Als je dit vergelijkt met bijvoorbeeld glaswol, is PIR veel beter. De isolatiewaarde van glaswol ligt namelijk rond de 0,040 w/mk. 

Wat zijn de voordelen van PIR isolatie?

  • PIR isolatie platen zijn erg licht, waardoor ze makkelijk te verwerken zijn.
  • De PIR platen hebben een goede thermische werking, waardoor je op je energie verbruik bespaart.
  • PIR platen kunnen goed tegen vocht, waardoor deze uitermate geschikt zijn voor vochtige ruimtes zoals de kelder.
  • Dankzij de dunne platen, blijft er meer ruimte over.
  • PIR heeft een betere brandveiligheid dan Pur.
  • PIR isolatie is erg duurzaam, het heeft namelijk een lange levensduur.
  • Je kunt op PIR platen lopen, zonder dat het doormidden breekt of scheurt. Hierdoor kun je het heel makkelijk onderhouden, zeker als het op het dak ligt.

Wat zijn de nadelen van PIR isolatie?

  • Tijdens de productie van PIR platen, kunnen schadelijke stoffen vrijkomen. Dit is de reden waarom PIR niet de meest milieuvriendelijkste keus is.
  • Je kunt PIR isolatie platen amper vervormen, omdat het materiaal niet flexibel is.
  • Het snij afval kan makkelijk aan de kleding blijven plakken. Dit materiaal is helaas moeilijk te verwijderen. Je kunt dus het beste oude kleding of een werk tenue aandoen. 

Zoals je ziet heeft PIR meer voordelen dan nadelen en de isolatie waarde is erg hoog. PIR is dus een uitstekende keuze om je woning mee te isoleren.

Gerelateerde artikelen

Back to top button