Wassen & drogen

Mijn was blijft stinken na het wassen: wat nu?!

Oh, heerlijk als alles weer gewassen is! Er is niets fijner dan net fris gewassen kleding en beddengoed te ruiken. Die heerlijke frisse lucht ruik je vervolgens overal. Maar wat als je de laatste tijd steeds minder vaak deze geur ervaart? Je misschien wel moet bekennen dat je was zelfs na het wassen blijft stinken of muf ruikt? Dan ben je zeker niet de enige. Dit hebben we bijna allemaal wel eens ervaren. De oplossing is meestal simpel, maar dan moet je wel weten in welke hoek je dit moet zoeken. Met behulp van de volgende tips los je dit probleem voortaan op.

Wasmachine reinigen

Het is onmogelijk om wasgoed schoon te krijgen in een vieze wasmachine. Daarom is het zo belangrijk om tips voor het reinigen van de wasmachine goed op te volgen. Een wasmachine wast al jouw vieze was. Geen wonder dat deze zelf ook regelmatig gereinigd moet worden. En nee, dat gebeurt niet vanzelf tijdens het wasprogramma.

Maak er daarom een gewoonte van om de wasmachine minimaal één keer in de week vluchtig te reinigen en doe dit elke maand wat grondiger. Zo blijft de wasmachine schoon en weet je zeker dat hierdoor geen nare luchtjes kunnen ontstaan.

Bij het schoonmaken van de wasmachine moet je denken aan de volgende onderdelen: het zeepbakje, het rubber en de trommel. De trommel is meestal het eenvoudigst te reinigen. Het meeste vuil komt van het zeepbakje en het rubber rondom de deur vandaan. Doe dit met een natte doek en droog na met keukenpapier. Het zeepbakje kun je volledig verwijderen en eventueel in de vaatwasser stoppen voor een grondige reiniging. Nadat alles met de hand is gereinigd, zet je de wasmachine leeg met twee koppen azijn op een hoog programma aan. Zo worden alle overgebleven bacteriën gedood en ruikt de wasmachine weer lekker fris. Je hebt hier ook speciale reinigers voor.

Zweetluchtjes neutraliseren

De grootste boosdoener van nare luchtjes in kleding is zweetgeur. Dit trekt in al het textiel en kan ook op de rest van de was terechtkomen. Daarom is het belangrijk om kleding met zweetlucht zo snel mogelijk uit te wassen. Hoe langer je de kleding gewoon laat liggen, hoe hardnekkiger de geur zal worden.

Is er ongemerkt toch kleding met zweetlucht in de wasmand gekomen en heb je dit te lang laten liggen? Dan zal waarschijnlijk de gehele wasmand hiernaar ruiken. Gelukkig is er een eenvoudige oplossing. Zo zijn er speciale wasmiddelen verkrijgbaar tegen zweetlucht. Je kunt de was ook nog even laten weken in soda of Dettol. Na één keer wassen zal de geur vervolgens compleet verdwenen zijn.

Laat kleding niet te lang in de wasmachine liggen

Oeps, je bent vergeten dat je de wasmachine had aangezet. Pas na enkele dagen kom je er achter dat er nog steeds natte was in de trommel ligt. Dit kan natuurlijk gebeuren, maar het is beter om de trommel altijd zo snel mogelijk te leggen. Als natte was te lang in de wasmachine blijft liggen, kan er schimmel achter het rubber gaan zitten. Deze geur kan ook weer in het wasgoed trekken. Laat de deur van de wasmachine daarom na elke wasbeurt even open staan. Zo kan de trommel na gebruik goed drogen. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button