KlussenTuin

Een zwemvijver aanleggen in 6 stappen

Het aanleggen van een zwemvijver is eenvoudiger dan je denkt. In slechts 6 stappen kun je in jouw tuin een zwemvijver realiseren. Kies je voor een natuurlijke zwemvijver of ga je voor een strak en modern ontwerp?

Stap 1 De zwemvijver ontwerpen

Ga je een zwemvijver kopen, dan is de eerste stap belangrijk: het ontwerpen van de zwemvijver. Let hierbij goed op waar in de tuin je de zwemvijver wilt plaatsen. Bij voorkeur creëer je de vijver op een plek die voldoende zonlicht krijgt. Dit is goed voor de waterplanten en zorgt voor een natuurlijke opwarming van het water. Let ook op de aanwezigheid van andere planten. Bomen kunnen veel overlast van bladeren geven in het water. Bovendien kunnen wortels zorgen voor een beschadiging van de vijverfolie.

Stap 2 Voorbereiding op het graven

Begin pas met de aanleg van de zwemvijver als je al het nodige materiaal en gereedschap in huis hebt. Denk ook alvast vooruit: met de aanleg komt veel grond vrij, wat wil je daarmee doen? Ga je het elders gebruiken of wil je het afvoeren? Maak de plaats waar de zwemvijver moet komen vrij van planten en zet het af met behulp van paaltjes en touw. Maak de grond egaal.

Stap 3 De zwemvijver graven

Wil je een natuurlijke zwemvijver met waterplanten? Dan begin je met het afgraven van de plateaus. Zo niet, dan kun je direct vanaf de rand starten met graven. Verwijder bij het graven alle wortels en scherpe objecten die de vijverfolie kunnen beschadigen. Kies eventueel voor de aanleg van houten of betonnen bakken om de zijden te verstevigen.

Stap 4 Breng de zwemvijverfolie aan

Om de folie te beschermen en de ondergrond te beschermen, breng je eerst een beschermdoek aan. Vervolgens leg je de zwemvijverfolie op de bodem van de vijver. De folie moet niet te strak liggen, daar zorgt het water wel voor. Om te voorkomen dat de zwemvijverfolie beschadigt, moet je er zo min mogelijk op lopen. Zorg ervoor dat de zwemvijverfolie ten minste 25 centimeter over de rand valt. Leg op de zwemvijverfolie een goede laag zwemvijveraarde.

Stap 5 Vul de zwemvijver met water

Stap 5 Vul de zwemvijver met water

Vul de zwemvijver met leidingwater. Door de waterstand op te nemen voor het vullen kun je de exacte waterinhoud bepalen.

Stap 6 De afwerking

Na 24 à 48 uur ligt de folie helemaal op zijn plaats en kun je de zwemvijver af gaan werken. Werk de randen af met balken of tegels en beplanting. Bij een natuurlijke zwemvijver komt de afwerking minder precies dan bij een strakke zwemvijver. Zorg er echter altijd voor dat de randen waterpas zijn en berekend op enig gewicht zodat je er veilig kunt staan.
Ben jij enthousiast? Dan kun je vrijblijvend een offerte aanvragen bij een verkooppunt!

Gerelateerde artikelen

Back to top button