Klussen

Buiten stroom aanleggen

Wil je maximaal genieten van je tuin door bijvoorbeeld te kijken naar de mogelijkheden van tuinverlichting? Dan is de eerste stap hierbij om buiten stroom aan te leggen. Er zijn verschillende zaken die belangrijk zijn tijdens dit proces. Wil je alles weten over het aanleggen van stroom buiten je woning? Ga dan hieronder verder met lezen.

Waarom stroom buiten?    

Buiten stroom aanleggen kan handig zijn in verschillende situaties. Denk zo aan het plaatsen van buitenverlichting om je tuin te voorzien van een gezellig sfeertje. Ook als je automatische bewatering overweegt, als je stroom wilt hebben op een dakterras en voor het aanleggen van een fontein, vijver of ander waterornament. Daarnaast kan stroom buiten ook handig zijn als je gadgets wilt opladen terwijl je in de tuin bent of als je stroom nodig hebt voor gereedschap tijdens het klussen in de tuin.

Let eerst op je veiligheid

Ga je zelf aan de slag met het aanleggen van stroom aan de buitenkant van je woning? Dan moet je goed letten dat je veilig te werk gaat. Je kunt hierbij eerst de groep waar je aan gaat werken van de spanning afhalen en met een spanningzoeker nagaan in hoeverre de stroom daadwerkelijk uit is geschakeld voordat je gaat beginnen.

Een goede situatieschets

Het allerbelangrijkste tijdens het aanleggen van stroom buiten is het maken van een schets. Denk hierbij aan een functionele tekening of een aansluitingsschema waarbij je kunt nagaan wat de gewenste situatie is. Als je een specialist in gaat huren voor de klus dan zijn deze schetsen van groot belang.

Maak een stroompunt

Je moet natuurlijk eerst bepalen waar de stroom precies vandaan zal komen zodat je een stroompunt kunt maken om de elektriciteit naar buiten te halen. Een stroompunt wordt gemaakt door een kabeldoos te monteren. De stroom wordt in deze kabeldoos van binnen uit een lasdoos getrokken naar buiten.

De juiste materialen

Zowel de werkzaamheden als de materialen die nodig zijn om stroom aan de buitenkant en aan de binnenkant van je huis aan te leggen verschillen van elkaar. Zo is het cruciaal dat de gebruikte materialen minimaal spatwaterdicht uitgevoerd zijn. Daarnaast moet ook worden gekeken naar de soorten kabels die nodig zijn. Er kan worden gekozen tussen kabels die boven de grond lopen als ook kabels die ondergronds liggen.

Kies goede buitenstopcontacten

Je hebt goede buitenstopcontacten nodig bij het aanleggen van stroom buiten je huis. De buitenstopcontacten van Schneider Electric zijn stijlvol, robuust, waterdicht en van topkwaliteit. Daarnaast kunnen ze wel tegen een stootje. Zo ben je goed voorbereid op het regenseizoen en andere zware weersomstandigheden. Een buitenstopcontact is niet alleen ideaal voor in de tuin, maar ook voor in de schuur of garage.

Overweeg je het aanleggen van stroom aan de buitenkant van je huis om zo te kunnen profiteren van de gezelligheid van je tuin of terras? Maak dan alleen gebruik van goede en betrouwbare materialen zodat je er zeker van bent dat je topkwaliteit in huis haalt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button