KeukenOverig

Wat is etherische olie?

Inhoudsopgave
  • Heerlijke extracten
  • Bijzondere productie
  • Etherische olie of essentiële olie?
  • Het stomen van planten

Je kunt het op verschillende manieren lekker laten ruiken in je huis. Een daarvan is gebruik maken van etherische olie. Met een  goedkope aroma diffuser kun je heel je huis heerlijk laten ruiken. Maar wat is etherische olie nou precies dan? We geven je hier het antwoord en raden je aan alvast etherische olie van Geurwolkje aan te schaffen.

De extracten van planten, bloemen en kruiden

Etherische olie wordt ook wel een aromatische of essentiële olie genoemd. Etherische olie bestaat uit extracten van planten, bloemen en kruiden. Etherische oliën zijn bovendien honderd procent plantaardig. En mensen die denken dat er iets zweverigs kleeft aan etherische olie die hebben het helemaal mis. Kenners omschrijven het wel treffend als ze stellen dat etherische olie de specifieke essentie van geur en smaak van planten en kruiden weet te vangen. Dat etherische olie zo lekker ruikt, heeft te maken met specifieke wijze van distillatie of de mechanische methodes als koud persen. 

De bijzondere wijze van produceren

Etherische olie is zo bijzonder omdat het op een bijzondere wijze geproduceerd wordt. Voor de duidelijkheid, heb je te maken met olie die op chemische wijze tot stand is gekomen, dan is dat dus geen etherische olie. De olie valt ook al op omdat het zeer geconcentreerd is. Het verschil met geurolie? Dat is dat etherische olie een onvervalst natuurproduct is. Dat kan van geurolie nou niet bepaald gezegd worden. Geurolie is een brouwsel van vaak synthetische chemicaliën en die na genoeg bewerken wel een bepaalde geur opleveren. Vaak weet niemand wat er precies in zit en misschien is het goedje zelfs wel giftig. Wie het weet, mag het zeggen. 

Etherische olie of essentiële olie?

De termen etherische olie wordt vaak ook wel essentiële olie genoemd. Officieel is het etherische olie. Dat de term essentiële olie ook vaak gebruikt wordt heeft te maken met de Engelse benaming van de olie; essential oil. Etherische olie wordt op verschillende manieren toegepast en ook gebruikt in aromatherapie. Ook dat is weer een groot verschil met de synthetische oliën die er zijn. 

Het stomen van planten

De olie uit de planten en kruiden worden ook wel gewonnen door de planten als het ware te stomen, Op die manier laat de olie van de plant los. Dat wordt vervolgens gekoeld en condenseert terug naar een soort van water, de olie dus. Etherische olie kan geneeskrachtige eigenschappen hebben en je hebt het bijvoorbeeld voor huidverbetering, speciaal voor de luchtwegen en je hebt olie die je aan je eten toe kunt voegen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button