Keuken

Hoogte eettafel

Hoe zit het eigenlijk met de hoogte van de eettafel? Hoe hoog is die tafel eigenlijk gemiddeld genomen en wat zijn de ideale maten? En wat dan met de breedte van de eettafel? Lees hier alles over onder meer de hoogte van de eettafel. Belangrijk is dat je goed zit aan tafel, hoe lang of kort je ook tafelt.

Welke hoogte voor eettafel?

Kijken we naar de ideale eettafel, dan is het zo dat deze eettafel een hoogte heeft van tussen de 74 en 75 centimeter. De breedte is afhankelijk van het aantal personen aan tafel. De gemiddelde zithoogte voor een eetkamerstoel ligt tussen de 43 en 46 centimeter, idealer is nog een hoogte van tussen de 46 en 59 centimeter.

Ideale hoogte eettafel

Wat precies de ideale hoogte is van de eettafel, is ook weer sterk afhankelijk van je eigen lengte uiteraard, de beschikbare ruimte de je hebt en het aantal personen dat doorgaans om tafel zit. De ideale eettafel heeft een hoogte van 74 of 75 centimeter, zeker de breedte is sterk afhankelijk van het aantal personen aan tafel.

Normale hoogte eettafel

Heb je een rechthoekige tafel dan geldt dus de ideale hoogte van 74 of 75 centimeter. Ben je met twee personen, dan volstaat een breedte van 70 centimeter. Voor voer personen geldt een breedte van 130 centimeter en zes personen staat voor een breedte van 180 centimeter. Ben je zelfs met acht personen, dan houd je een breedte aan van 250 centimeter. Je kunt natuurlijk ook een ronde tafel hebben. Je zit daar comfortabel aan als je tenminste een breedte hebt van 60 centimeter. Voor de diameter geldt dat de diameter erg belangrijk is. Met twee personen is een diameter van 60 centimeter genoeg, voor vier personen geldt een diameter van 90 centimeter en voor zes personen is dat 125 centimeter.

Zithoogte stoel eettafel

De gemiddelde zithoogte voor een eetkamerstoel is ergens tussen de 432 en 46 centimeter, de ideale breedte ligt tussen waarden van 46 en 59 centimeter. De breedte ligt voor een deel weer aan de stoel en of die voorzien is van een armleuning of niet. Kies je voor een eetkamerstoel met armleuningen, let er dan op of de armleuningen onder de tafel passen. Het geniet vaak de voorkeur dat de stoelen onder de tafel geschoven kunnen worden. Dat scheelt je namelijk heel erg veel ruimte.

Dan nog over de indeling van de eethoek

Dan nog over de indeling van de eethoek. Meestal is de eethoek afgestemd op 4,5 of 6 personen. Het is natuurlijk sterk afhankelijk van de vorm en de grootte van de eettafel en eventueel andere meubels en de ruimte zelf, maar je kunt wel degelijk zelf de indeling bepalen. Heb je bijvoorbeeld een rechthoekige eettafel en vier, vijf stoelen er omheen dan is het logisch om de korte zijde tegen een muur te plaatsen. Ook als je met z’n zessen bent kun je dit doen, maar dan dient de tafel wel lang genoeg te zijn voor drie stoelen aan beide zijden van de tafel. Het is maar een voorbeeldje van hoe je zelf met de indeling aan de slag kunt gaan.

.

Gerelateerde artikelen

Back to top button