Interieur

Hoe verlicht je je woonkamer op de beste manier?

Je woonkamer verlichten: het lijkt een kwestie van wat lampjes ophangen, en dat is het in feite ook. Welke lampen je kiest en waar je ze precies ophangt bepaalt echter voor een heel groot deel hoe goed je kamer verlicht is, en welke sfeer er heerst. Dus denk goed na voor je zomaar een lamp ophangt, en kijk goed naar wat je woonkamer nodig heeft.

Begin met de basisverlichting

Je woonkamer die wil je goed kunnen verlichten. Je wilt elkaar kunnen zien, en op donkere avonden niet in het duister hoeven tasten. Om die reden gebruiken we in de meeste woonkamers een goede basisverlichting, die in één klap voor flink wat licht kan zorgen. Met één druk op de knop, dat is wel zo makkelijk. 

Om een ruimte in één keer goed te verlichten, is een lamp aan het plafond heel geschikt. Deze kan aardig ver schijnen, en zo in één klap ieder hoekje van de kamer in ieder geval een beetje verlichten. Denk goed na over hoe sterk je deze lamp wilt laten zijn. Te sterk, en je hebt ’s avonds geen andere keuze dan in een felverlichte kamer te zitten. Te zwak, en je hebt heel wat extra lampen nodig om de boel een beetje licht te krijgen.


Ook een grote staande lamp kan de basis vormen voor de verlichting van je woonkamer. Ook hierbij geldt weer dat je goed moet letten op de lichtsterkte. Een lamp kiezen die te dimmen valt, dat kan natuurlijk ook. Zo kun je hem fel laten schijnen op de momenten waarop dat nodig is, en hem juist dimmen als het wel wat sfeervoller mag.

Extra lampen voor de accenten

Met één of twee goede lampen is de basis voor de verlichting van je woonkamer meestal prima geregeld. Nu gaat het nog om de accenten. Er zijn waarschijnlijk plekken waar je wat extra verlichting aan wilt brengen, omdat deze functioneel is. Heb je een stoel waarin je graag zit te lezen, dan is een extra lamp die hierbij in de buurt staat wel zo prettig.

Maar ook als je bepaalde delen van je kamer graag wat meer wilt accentueren is verlichting een goede manier om dat te doen. Een goede tafellamp op het dressoir zorgt ervoor dat deze ook in het donker mooi opvalt in je kamer, bijvoorbeeld. Juist deze kleine accenten van lampen die je niet per se nodig hebt om genoeg te kunnen zien, brengen sfeer in een ruimte. Zo kun je heel mooi dingen in de spotlights zetten, en zo je eigen, persoonlijke sfeer creëren. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button