Interieur

3 tips voor een actievere zithouding

De meeste mensen zitten van nature een beetje onderuitgezakt. Af en toe is dat ook geen probleem. Besef echter wel dat het menselijk lichaam van nature niet is gemaakt om langdurig te zitten. Hierbij neemt het lichaam namelijk een onnatuurlijke houding aan. Daardoor kunnen lichamelijke ongemakken ontstaan. Als je ook nog eens zittend werk doet, is het dan ook van essentieel belang dat je een betere zithouding aanneemt. Je rug zal je er dankbaar voor zijn. Maar hoe pak je dat aan? 

1. De juiste stoel

De beste manier om jezelf in een actieve zithouding te dwingen, is door te investeren in een goede stoel. Een ergonomische stoel. Een Swopper kopen is bijvoorbeeld een uitstekend idee om snel een betere zithouding aan te nemen.Deze stoel bewijst dat je niet altijd een rugleuning nodig hebt om ergonomisch te kunnen zitten. Integendeel zelfs. Juist door je core te trainen, zal je minder lichamelijke ongemakken ervaren. Dit toont duidelijk aan dat een andere stoel wonderen kan doen. Kies in elk geval voor een stoel waarbij je gemakkelijk een andere houding kunt aannemen.

Heb je al een goede stoel, maar merk je alsnog dat je niet altijd de beste houding aanneemt? Dan zou je ook nog voor een extra zithulp kunnen kiezen. 

2. Regelmatig blijven bewegen 

Het is niet alleen een absolute must om op de juiste manier te zitten, maar ook om simpelweg te blijven bewegen. Je kunt niet acht uur achtereen op dezelfde plek blijven zitten. Dat is niet goed voor je gezondheid. Zitten wordt niet voor niets het nieuwe roken genoemd. Wanneer je structureel te weinig beweegt, kan dit grote gevolgen hebben voor de gezondheid. Zo neemt de kans op hart- en vaatziekten toe, heb je een grotere kans op overgewicht en het ontwikkelen van diabetes. 

Probeer daarom – als je zittend werk doet – het zitten in elk geval regelmatig af te wisselen met lopen. Bijvoorbeeld door even wat in huis te doen als je thuiswerkt of op kantoor even wat koffie te gaan halen, lopend te vergaderen en in de pauzes een ommetje te maken. Probeer in elk geval minimaal dertig minuten per dag te bewegen. Dat lijkt misschien weinig, maar het zal je nog verbazen hoeveel mensen daar moeite mee hebben. 

3. Weet wat de juiste zithouding is 

De juiste zithouding voelt voor de meeste mensen heel onnatuurlijk aan. Dit komt omdat de meeste mensen van nature onderuitgezakt gaan zitten. Bij een gezonde zithouding zit je niet alleen rechtop, maar probeer je je rug en gewrichten zoveel mogelijk te ontlasten. Hierbij maken je benen een hoek van negentig graden en kantel je je ruggengraat in de beoogde S-curve. Je zult merken dat je hoofd hierdoor ook rechter gaat staan. Bovendien ben je in staat om beter te ademen, omdat je organen meer ruimte krijgen. Je zult merken dat een actieve zithouding vanzelf een stuk gewoner gaat voelen. Blijf jezelf daarom stimuleren om deze houding aan te nemen en merk het verschil. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button