Wassen & drogen

Verwijderen van vlekken uit hout met oxaalzuur.

Natuurlijke schoonheid en warmte zijn twee van de belangrijkste redenen waarom  hout een populaire keuze is voor tal van bouw- en decoratieprojecten. Of het nu gaat  om meubels, vloeren, of zelfs buitenhoutwerk, hout voegt een tijdloze elegantie toe  aan elke ruimte. Maar na verloop van tijd kunnen houten oppervlakken te maken  krijgen met ongewenste verkleuringen als gevolg van blootstelling aan de elementen,  vlekken, of gewoon ouderdom. Gelukkig zijn er effectieve manieren om deze  verkleuringen te verwijderen. Ontweringswater oftewel “opgelost oxaalzuur” is  daarvan misschien wel de belangrijkste. 

Wat is ontweringswater? 

Ontweringswater, ook bekend als houtbleekmiddel, is eigenlijk niets meer dan in  water opgelost Oxaalzuur en wordt onder andere gebruikt om allerlei verkleuringen in  hout te verwijderen. Het wordt vaak gebruikt om lichte of juist donkere vlekken en  verkleuringen op houten oppervlakken te behandelen waardoor het hout zijn  oorspronkelijke kleur en uitstraling terug krijgt. Ontweringswater is een krachtig  middel en kan effectief de meeste soorten vlekken en verkleuringen verwijderen,  waaronder water-, roest- en inktvlekken. Ook kan het worden gebruikt om  kalkaanslag te verwijderen op bijvoorbeeld polyester schepen. 

Wat is oxaalzuur? 

Oxaalzuur is een organische verbinding die van nature voorkomt in verschillende  planten, zoals bijvoorbeeld rabarber en spinazie. Het wordt echter ook synthetisch  geproduceerd en is de werkzame stof om houtverkleuringen te verwijderen. 

Oxaalzuur staat bekend om zijn vermogen om ijzer- en watervlekken op houten  oppervlakken effectief te verwijderen. In pure vorm spreken we van Oxaalzuur maar zodra het is opgelost in water noemen we de oplossing ontweringswater. 

Verkleuringen verwijderen met ontweringswater 

Als je te maken hebt met ernstige verkleuringen op hout, kan ontweringswater de  oplossing zijn. Hier is hoe je het kunt gebruiken: 

Voorbereiding: Draag beschermende kleding, handschoenen en een veiligheidsbril  om jezelf te beschermen en werk in een goed geventileerde ruimte. 

Reinig het hout: Verwijder stof en vuil van het houtoppervlak. Gebruik indien nodig  een schuurmachine om oude afwerklagen te verwijderen. 

Breng ontweringswater gelijkmatig aan op het hout met een kwast of spons. Laat het  inwerken. Zo lang het oppervlak nat is doet de oplossing zijn werk. Is het oppervlak  droog dan kun je het proces eenvoudig herstarten door wat nieuw ontweringswater  aan te brengen. 

Schrob het hout: Gebruik een borstel of schuurspons om het ontweringswater in het  hout te schrobben. Dit helpt bij het verwijderen van de verkleuring. 

Spoel grondig: Spoel het hout grondig af met schoon water om eventuele resten van  het ontweringswater te verwijderen. 

Laat het drogen: Laat het hout volledig drogen voordat je een nieuwe afwerking  aanbrengt. Zo nodig herhaal je de behandeling tot het gewenste resultaat bereikt is.

Gerelateerde artikelen

Back to top button