Tuin

Insecten die je deze lente en zomer kunt verwachten 

De lente is weer begonnen en nu dat de zon steeds vaker doorkomt kijken we alweer uit naar de zomer. Met het getjirp van vogels, groene bladeren aan de bomen en kleurrijke bloemen in de tuinen en balkons, hebben deze seizoenen ons genoeg te brengen. Waar we toch vaak wat minder weg van zijn, zijn de insecten die met de komst van de warmte, weer vaker tevoorschijn komen. Zolang ze uit de buurt blijven, is het voor de meeste mensen geen probleem. Wanneer je ze in je huis vindt, wordt het toch een ander verhaal. Welke insecten je kunt verwachten, waar je op moet letten en hoe je van ze af kunt komen, nemen we in dit artikel met je door. 

Meer wespen en bijen 

Omdat we een zachte winter hebben gehad, kunnen we deze lente en zomer meer wespen en bijen verwachten. Deze hebben namelijk makkelijker en in grotere aantallen kunnen overwinteren. Zolang ze met hun angels ver uit je buurt blijven, is dat niet zo erg. Maar het probleem is juist dat wespen en bijen via gaten en kieren in de muren en daken ook een nest kunnen bouwen in je woning. Het is daarom belangrijk om gaten en kieren te laten repareren voordat ze hier de kans toe krijgen. Als je een nest vindt in je woning, probeer deze dan niet zelf te verwijderen. Laat de plaagdierbestrijding dit doen, dat is veiliger voor zowel jezelf als de bijen en wespen. Bijennesten kunnen niet zomaar verwijderd worden, wel kun je contact opnemen met lokale imkers. Deze kunnen je helpen door het bijennest te verplaatsen naar een andere plek, wat voor zowel jezelf als de bijen beter is. 

Termieten

Houten meubels, kozijnen, deuren en tuinsets: ze zijn prachtig om te hebben. Als je ze maar wel goed beschermt tegen termieten, want termieten vinden ze ook prachtig. Termieten zien hout en houtachtige planten namelijk als een buffet. Het is daarom belangrijk om je woning schoon te houden en in houten kasten en laden een potje met kamfer en sinaasappelschillen te plaatsen. Dit maakt het namelijk een stuk minder aantrekkelijk voor termieten. Wanneer je een termietenplaag hebt, kun je dit lastig zelf oplossen. Je ziet daarom veel bedrijven en boeren gebruik maken van begassingen, om zo deze plagen tegen te gaan. 

Kakkerlakken 

Ook kakkerlakken komen in Nederland voor, helemaal tijdens de lente en de zomer kun je er last van hebben. Ze zoeken namelijk graag vochtige klimaten op waar voldoende eten te vinden is. In de keuken kun je ze daarom nog wel eens achter de koelkast of vaatwasser vinden. Onder de gootsteen of in de badkamer kun je ook last hebben van kakkerlakken. Door je huis schoon te houden en kieren en gaten af te sluiten of te voorzien van een stukje nylon, kunnen ze niet binnen komen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button