Tuin

4 tips om houten meubelen schoon te maken

Heb je een tuin of balkon? Grote kans dat hier houten meubelen staan. Dankzij deze meubelen kun je op zonnige dagen namelijk buiten zitten als het mooi weer is. Als je houten meubelen het hele jaar door buiten laat staan, kunnen ze vies worden. Om ervoor te zorgen dat ze mooi blijven, doe je er goed aan om ze minimaal één keer per jaar schoon te maken. De volgende 4 tips helpen je hier een handje bij.

1. Neem houten meubelen regelmatig af

Houten meubelen die het hele jaar door buiten staan, worden blootgesteld aan weer en wind. Kijk er daarom niet raar van op als stof en vuil zich ophoopt op deze meubelen. Hierdoor kunnen ze een saaie en doffe uitstraling krijgen. Dit voorkom je door houten meubelen regelmatig af te nemen met een doek. Gebruik hier altijd een zachte doek voor, want ruwe doeken en harde borstels kunnen de meubelen beschadigen. Als de meubelen droog zijn, kun je stof en vuil ook verwijderen met behulp van een stofzuiger.

2. Pas op met het gebruik van schoonmaakmiddelen

Worden jouw houten meubelen niet goed schoon als je ze afneemt met een zachte doek? Dan heb je misschien de neiging om een schoonmaakmiddel te gebruiken. Dit is een optie, maar alleen als je een mild schoonmaakmiddel gebruikt. Hout kan namelijk beschadigen en/of verkleuren als je het schoonmaakt met een agressief schoonmaakmiddel. Vergeet niet om het hout goed schoon te spoelen als je schoonmaakmiddel gebruikt hebt.

Als er vetvlekken in houten meubelen zitten, krijg je deze er waarschijnlijk niet uit met een mild schoonmaakmiddel. Laat het er in dat geval niet bij zitten, want er is een speciaal middel voor vetvlekken van hout verwijderen. Met dit middel verdwijnen vetvlekken binnen een handomdraai uit  houten meubelen zonder dat het hout aangetast wordt.

3. Vermijd overtollig water

Het is je vast niet onbekend dat hout gevoelig is voor vocht. Wanneer het materiaal hier langdurig aan blootgesteld wordt, kan het kromtrekken en gaan rotten. Reden genoeg om overtollig water op houten meubelen te vermijden. Dit kun je doen door ze in de herfst en winter op een droge plek te stallen of door ze af te dekken met speciale beschermhoezen.

4. Gebruik een houtolie

Zit je er niet op te wachten om veel tijd en moeite te besteden aan het schoonmaken van houten meubelen? Behandel ze dan met houtolie. Door deze olie aan te brengen ontstaat er als het ware een beschermende laag op houten meubels. Ze zijn hierdoor niet alleen beter bestand tegen stof en vuil, maar ook tegen vocht. Daarnaast verkleurt behandeld hout minder snel door zonlicht. Staan jouw houten meubelen buiten en wil je deze behandelen met olie? Zorg er dan wel voor dat je een houtolie buitenshuis gebruikt en geen houtolie voor binnen.


Gerelateerde artikelen

Back to top button